Actualitate
Percheziții la Cluj în cazul unei grupări care a livrat în magazine produse din carne alterată
Anchetatorii fac percheziţii, miercuri, la peste 100 de adrese din Capitală şi din mai multe judeţe, în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată.
Percheziţiile au loc în Capitală şi în mai multe judeţe, între care Ialomiţa, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Bihor, Arad, Neamţ, Satu Mare, Braşov şi Constanţa, prejudiciul ridicându-se la 11 milioane de euro. În urma perchezițiilor un inspector vamal şi un inspector OPC au fost reţinuţi de Poliţie pentru cercetări.
Directorul OPC Cluj, Cristian Nicula, nu a putut fi contactat, având telefonul închis. În schimb, directorul adjunct al OPC Cluj, Mircea Varga, a precizat că nu ştie să aibă loc percheziţii la această oră în Cluj-Napoca.
„Am aflat din presă de aceste percheziţii, eu am ajuns la birou înainte de ora 8.00 şi nu ştiu să fi avut loc ceva percheziţii. Toţi comisarii sunt la lucru, nu ştiu nimic despre aceste percheziţii. Am încercat să vorbesc şi eu cu domnul Nicula dar nu am reuşit să-l contactez. Nu pot să vă ofer mai multe informaţii fără a avea acordul celor de la Bucureşti”, a precizat Varga.
„Nu ştiu nimic de percheziţiile de la Cluj, nu am primit nicio dispoziţie în acest sens de la Bucureşti sau de la alte autorităţi să mergem în control undeva”, a precizat Ioana Katona, purtător de cuvânt la OPC Cluj.
Întrebată de şeful OPC Cluj, Cristian Nicula, Katona a precizat că nu ştie unde se află acesta. „Nu este în concediu, nu ne-am auzit sau văzut astăzi, maşina dânsului de serviciu este în faţa instituţiei”, a mai precizat Katona.
Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile, făcute de procurorii DIICOT, vizează membrii unei grupări organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani şi punere în circulaţie de produse alterate.
Conform surselor citate, gruparea infracţională ar fi produs, în acest fel, un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de euro.
Sursele citate au precizat că membrii grupării aduceau din ţări ale Uniunii Europene carne pe care o puneau în vânzare în magazine din România fără să declare cantităţile. În cazul în care carnea depăşea termenul de valabilitate, aceasta era procesată şi transfomată în diverse produse care, de asemenea, ajungeau la vânzare în magazine, au mai spus sursele citate.
În reţea sunt mai multe firme implicate din Cluj, Sibiu şi Alba Iulia. Deocamdată nu sunt indicii că operaţiunea s-ar fi făcut cu complicitatea unor persoane angajate ale lanţului de supermarketuri. În schimb, un poliţist de frontieră a încercat să intervină în favoarea respectivelor firme, iar mai mulţi inspectori ai ANPC au fost complici la operaţiune.
Din înregistrările obţinute de procurori reies detalii înfiorătoare. "Carnea e lipicioasă, iar baconul e verde. Cum facem să o vindem?", întreba un patron de firmă. O altă convorbire arată că şoferul maşinii ce transporta carne stricată a trebuit să iasă din camion pentru că nu mai putea suporta duhoarea.
În urma percheziţiilor, persoanele suspectate în acest caz vor fi duse la sediul DIICOT central.
Carnea alterată era importată din Uniunea Europeană şi apoi vândută în magazinele mari din România, sau era procesată şi comercializată în fast-food-uri. Cei din reţea importau carne alterată din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, pentru care nu plăteau impozite şi era vândută către Bulgaria, apoi Cipru şi Ungaria -doar în documente. În realitate, carnea ajungea în magazine mari din România.
Carnea care se strica nu era aruncată, ci era transformată fie în mici care erau vânduţi la restaurante, fie în friptură pentru fast-food-uri. Carnea alterată era vândută şi de o firmă de catering, care nu era procesată, firmă deţinută de soţia unuia dintre membrii reţelei.