Actualitate

Spitalul Militar Cluj a achiziționat în premieră în România, din fonduri proprii, un computer tomograf

Spitalul Militar Cluj a achiziționat un computer tomograf de ultimă generație, la care emisia de radiații este cu 40% mai mică decât a altor aparate similare.

sursa foto: ifz.ro sursa foto: ifz.ro

Șeful laboratorului de radiologie și imagistică medicală din Spitalul Militar Cluj, dr. Iulian Raus, a declarat că achiziția aparatului este o premieră în România prin faptul că a fost cumpărat din fonduri proprii și nu din bani de la buget.

"Laboratorul nostru a fost dotat cu un echipament computer tomograf cu 16 detectori, fabricație decembrie 2013, care a fost achiziționat din fonduri proprii, o premieră la nivelul spitalelor publice din România. Am achiziționat, prin licitație publică, o platformă de imagistică împreună cu un aparat de radiologie digital și valoarea a fost de aproximativ 420.000 de euro. Spre deosebire de celelalte echipamente de computer tomografie din Cluj, aparatul nostru dispune de un soft care îi permite un algoritm de reconstrucție iterativă a imaginilor. Asta înseamnă că există o calitate atât de bună a imaginilor încât permite scăderea dozei de radiații cu până la 40%. Acest lucru este foarte important la examinarea copiilor, a femeilor gravide, a femeilor de vârstă fertilă și a pacienților oncologici, care de regulă necesită examinări din șase în șase luni. La o examinare CT cu un aparat normal există o doză de radiații echivalentă cu 60 de radiografii, iar o reducere cu 40% a radiațiilor înseamnă foarte mult", a explicat dr. Iulian Raus, potrivit Agerpres.


Printre altele, aparatul dispune și de un ecran pe care, în timpul examinării, copiii se pot uita la desene animate, iar pentru persoanele anxioase sunt rulate diferite imagini relaxante.

Dr. Iulian Raus afirmă că, pentru serviciile decontate de casele de asigurări, pacienții beneficiază de examinări gratuite, la fel ca în orice alt spital public, iar pentru serviciile nedecontate de casele de asigurări, Spitalul Militar Cluj practică "tarife modice, tarife care sunt sub prețul pieței din Cluj, sub nivelul practicat de centrele private, în așa fel încât să fie stimulată adresabilitatea tuturor categoriilor sociale".


Comandantul Spitalului Militar Cluj, dr. Doina Baltaru, a declarat că, în frunte cu dr. Iulian Raus, laboratorul de radiologie și imagistică medicală dispune de personal foarte competent și că, de altfel, acest laborator aduce și cei mai mulți bani, realizând circa o treime din veniturile proprii ale unității medicale pe care o conduce.

Dr. Iulian Raus a spus că spitalul dispune și de un laborator de radiologie digitală performant.


"Comparativ cu radiografiile clasice, imaginile digitale au o rezoluție superioară și permit achiziția, stocarea, prelucrarea și transmiterea în sisteme de tip PACS sau RIS, făcând posibilă vizualizarea lor în orice colț al planetei unde există un calculator și o rețea de tip internet. Osteoporoza, fracturile de stress sau de oboseală, osteonecrozele devin vizibile pe radiografia digitală. Se pot zooma, calcula densități, unghiuri, volume", a menționat dr. Iulian Raus.

Ultimele Stiri
abonare newsletter