Actualitate

Tudor Giurgiu, despre ediţia din acest an a TIFF: Ne bazăm pe hazard, noroc şi pe numărul 13

Mai sunt 10 zile până la startul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Între 30 iunie şi 8 iunie Clujul va fi animat de sute de proiecţii, concerte, expoziţii, masterclass-uri şi dezbateri. 217 filme din 55 de ţări vor rula pe ecrane şi circa 700 de invitaţi străini şi români vor ajunge în oraş în perioada festivalului.

Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu a declarat luni într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca că ediţia din acest an a fost făcută fără sprijinul Ministerului Culturii. Bugetul total al festivalului este de 1,5 milioane de euro.

“Este ediţia cu numărul 13. Sper să ne poarte noroc. Până acum nu sunt probleme majore care să ne încurce. Cred că este o ediţie la fel de ambiţioasă, în fiecare an ridicăm ştacheta tot mai sus, provocarea cea mai mare a fost să avansăm filme şi invitaţi fără să ştim pe ce buget ne bazăm. Bugetul Ministerului Culturii a fost făcut fără să fie prevăzut niciun leu pentru evenimentele mari şi cele mici. Săptămâna viitoare vom afla dacă ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a reuşit să promoveze o hotărâre de Guvern încât TIFF să primească alocări. În acest an am cerut de la Ministerul Culturii suma de 2 milioane de lei. Avem sponsori şi parteneri noi la TIFF. Am încercat să suplinim un eventual ghinion. Ne bazăm pe hazard, noroc şi pe numărul 13. Sper ca această situaţie extremă să se rezolve şi ca eforturile Ministerului Culturii să dea roade”, a precizat Giurgiu.


Fără filme în mall-uri

Potrivit lui Giurgiu, o noutate în acest an este renunţarea proiecţiilor de la Cinema City.

“Am renunţat la proiecţia filmelor în mall-uri, încercăm să facem un experiment şi am inventat două noi locuri, Cercul Militar, clădirea care adăposteşte Cercul Militar şi cinema Victoria vor fi un mini mall, vor fi două săli cu programări diferite de filme şi sala de proiecţii a Universităţii Sapienta de pe Calea Turzii. Cred că sunt opţiuni mai bune, mai practice, mai eficiente pentru cinefilii clujeni. Despre renunţarea colaborării cu Cinema City este foarte complicat de comunicat cu o companie multinaţională care are un cvasimonopol. Pentru ei susţinerea filmului românesc este o prioritate secundară, primeam răspuns foarte târziu despre programarea sălilor, existau plângeri sau comentarii că ar fi prea departe cele două locuri”, a mai precizat directorul TIFF.


Sâmbătă, 31 mai, de la ora 20:30 spectatorii şi invitaţii vor avea parte de o surpriză: o proiecţie într-un spaţiu inedit, fostul Depozi de Filme al RADEF, de pe strada Maiakovski.  

“Invitatul special, persoana cea mai cunoscută, vedeta, este actriţa de trei ori nominalizată la Oscar Debra Winger. Am vrut să invităm persoane care să nu fie vedete de carton ci persoane care au ceva de transmis. Ea va fi distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF”, a mai precizat Giurgiu.


Cine vine pe covorul roşu

Pe covorul roşu la TIFF va putea fi admirată Debra Winger, actriţa de Oscar distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră, Anamaria Marinca, protagonista în SF-ul “Europa Report”, Olimpia Melinte, una dintre revalaţiile anului în Spania pentru rolul din “Canibal” sau Cristina Flutur, membră a juriului competiţiei. Actriţa din “După dealuri” va juriza alături de Nik Powell, director National Film & Television School din Londra, Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, Janos Szasz, regizorul “The Notebook”, aflat pe lista scurtă la Oscar şi distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary.

Renumitul cineast polonez Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru întreaga carieră, iar actorul Florin Zamfirescu va primi Premiul de excelenţă.


Printre invitaţii speciali se numără Nicolas Philibert, regizorul francez de documentare, Peter Webber, nominalizat la Oscar, Globul de Aur şi BAFTA pentru “Girl with a Pearl Earring”, spaniolul Albert Serra, premiat cu Leopardul de Aur la Locarno pentru “The story of my Death”, cineastul şi artistul visual Karim Ainouz, unul dintre autorii lui “Cathedrals of Culture 3D”, Christoph Terhechte, directorul secţiuii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Dublin.

Vin la Cluj şi regizoarea finlandeză Pirjo Honkasalo, producătorul francez Cedomir Kolar (Oscar pentru “No Man’s Land”), regizorul şi actorul American Scott Cofey (“Mulholland Drive”), regizorul kazah Emir Baigazin, Dimitri Eipides, directorul Festivalului de la Salonic, regizorul şi producătorul Uberto Pasolini (“Full Monty”), Alexandre Tchernookov, directorul Europa Cinemas, muzicianul Alexander Bălănescu, actorul Vlad Ivanov, regizorii Nae Caranfil, Corneliu Porumboiu, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu.


Ce filme deschis şi închid TIFF-ul

TIFF se va deschide pe 30 mai, ora 20:45, în Piaţa Unirii Open Air, cu premiera naţională a filmului nominalizat la Oscar “Philomena” cu Judi Dench şi Steve Coogan şi se va închide oficial pe 8 iunie, în acelaşi loc de la 21:45 cu “Boyhood” al lui Richard Linklater. De proiecţie special va avea parte şi “Canibal”, nominalizat la opt Premii Goya, în prezenţa actriţei Olimpia Melinte şi a regizorului Manuel Martin Cuenca. În prezenţa regizorului Karim Ainouz va fi arătat în premieră proiectul “Cathedrals of Culture 3D”, iniţiat de Wim Wenders şi proiectat la Berlin 2014.

În onoarea actriţei Debra Winger vor fi proiectate filmele “An Officer and a Gentleman”, o poveste de dragoste cu Richard Gere pentru care a obţinut prima nominalizare la Oscar şi a treia la Globul de Aur şi “The Sheltering Sky” cu John Malkovich în rolul central masculin.

Krzysztof Zanussi îşi va introduce personal debutul multi-premiat “Structura cristalului”, iar Florin Zamfirescu se va întâlni cu publicul la proiecţia „Năpasta”.

Versiunea restaurată a „Trilogiei ardelenilor” a regizorilor Dan Piţa şi Mircea Veroiu, foarte populară în comunism, va prilejui un maraton special.

Cât costă biletele

Biletele vor fi puse în vânzare on-line vineri, 23 mai pe www.biletmaster.ro. De la casieriile TIFF se pot cumpăra începând de luni, 26 mai la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria şi Casa TIFF, iar din 30 mai în Piaţa Unirii Open Air. Accesul la proiecţiile Mănăştur Open Air este gratuit. La Cinema Mărăşti un bilet achiziţionat pentru o proiecţie va asigura accesul pentru două persoane.

Biletele costă 8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari, 10 lei în avans, iar în ziua proiecţiei biletele costă 12 lei. De asemenea, se păstrează şi TIFF Card care permite accesul la 35 de filme contra sumei de 300 de lei.

abonare newsletter