Actualitate

Universitatea Babeş-Bolyai cumpără sediul unei bănci din Cluj-Napoca

Negocierile pentru cumpărarea sediului unei bănci din Cluj-Napoca vor începe de la 1.7 milioane de euro. În clădirea cu pricina funcţionează o sucursală a UniCredit Ţiriac Bank.

sursa foto: evz.ro sursa foto: evz.ro

La şedinţa de Senat a UBB, din data de 7 aprilie 2014, s-a decis începerea negocierilor pentru cumpărarea unui imobil cu patru etaje care se află la 100 de metri de Primăria Cluj-Napoca. Serviciile de specialitate din UBB au fost mandatate să înceapă negocierile pentru cumpărarea clădirii cu pricina. "S-a dat şi mandat pentru negocierea sumei. Noi am decis să pornim negocierea de la suma de 1.7 milioane de euro plus TVA. Sperăm ca preţul să fie mult mai mic", spune un profesor universitar din conducerea UBB Cluj, potrivit evz.ro.

Rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop a declarat că UBB are nevoie urgentă de o clădire în care să funcţioneze Facultatea de Chimie. "Imobilul din patrimoniul istoric în care funţionează acum Facultatea de Chimie se află în stare avansată de degradare. Este obligatoriu să cumpărăm o clădire în care să funcţioneze Facultatea de Chimie până când vom face reparaţiile. În biroul unui academician de la Facultatea de Chimie a căzut tavanul, noroc că totul s-a întâmplat noaptea şi nu a fost nimeni rănit. Preţul nu îl ştiu, se va negocia, dar banii sunt din fonduri proprii şi din taxele studenţilor", a spus rectorul UBB.


UBB nu poate construi dar poate cumpăra

Dacă tranzacţia se va perfecta, atunci UBB ar deveni cel mai mare jucător de pe piaţa imobiliară din Cluj-Napoca, în ultimii ani achiţionând clădiri din centrul oraşului în care funcţionează diverse facultăţi. Ioan Aurel Pop susţine că UBB nu poate construi niciun imobil deoarece legea interzice acest lucru. "Dacă nu putem construi, atunci încercăm să cumpărăm. Vedem preţul care va fi stabilit la negocieri", a mai spus academicianul Pop.

Mai mulţi universitari clujeni susţin că în clădirea cu pricina ar urma să funcţioneze muzeul UBB şi că din moment ce s-au redus alocaţiile bugetare pentru studenţii de la buget, universitatea ar trebui să fie cu mai mare băgare de seamă la cheltuieli.


Rectorul UBB susţine în replică că nu se va construi niciun muzeu în noua clădire. "Nu cred că avem acum nevoie de muzeu. Fiecare facultate are muzeul ei. Clădirea va fi strict pentru Facultatera de Chimie iar după ce se va repara imobilul istoric, vom vedea ce nouă destinaţie va primi clădirea".

Ultimele Stiri
abonare newsletter