Actualitate

Ce scrie presa străină despre alegeri

Presa internaţională scrie despre incidentele de la secţiile de votare din străinătate, care au marcat primul tur al scrutinului prezidenţial din România, anticipând un duel strâns între cei doi candidaţi care merg în turul al doilea.

Premierul Victor Ponta, care s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului prezidenţial de duminică, este încrezător că va câştiga turul doi, însă principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, este de altă părere. Rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin nu este decis încă şi depinde pe cine vor susţine ceilalţi 12 candidaţi, care au pierdut în primul tur. Iohannis ar putea beneficia de sprijinul electoratului Monicăi Macovei, un „simbol al luptei anticorupţie şi deputat european”, relatează Euronews.

Ponta a afirmat că, dacă va câştiga, va exista stabilitate şi se va încheia conflictul între premier şi preşedinte, iar Iohannis a declarat că va garanta independenţa justiţiei şi statul de drept, menţionează agenţia Associated Press.


Premierul Victor Ponta este pe cale să acceadă la preşedinţia României peste două săptămâni, urmând astfel să consolideze dominaţia partidului său social-democrat asupra instituţiilor, până la punctul în care ar putea genera temeri privind independenţa justiţiei şi a presei, comentează cotidianul francez Ouest France.

Agenţia Reuters scrie că Victor Ponta a făcut un pas spre o victorie care ridică semne de întrebare privind independenţa justiţiei. Klaus Iohannis va încerca însă să adune în jurul său voturile anti-Ponta, pentru a-l ajunge din urmă pe premierul în exerciţiu.


Numeroşi români din străinătate nu au putut vota duminică din cauză că secţiile de votare au rămas fără buletine, ceea ce a generat proteste în faţa Ministerului de Externe de la Bucureşti, precizează Reuters. Mulţi au denunţat de asemenea faptul că au stat la cozi pentru a putea vota, iar spiritele s-au încins la ambasada României din Paris, care a cerut ajutorul poliţiei franceze.

Duelul se anunţă strâns în cel de-al doilea tur pentru preşedinţia României, după ce premierul Victor Ponta a înregistrat duminică o victorie mai puţin clară decât se preconiza, în primul tur al unui scrutin considerat crucial în fosta ţară comunistă, relatează Agence France Presse. Numeroşi alegători vor ca noul preşedinte şi premierul să fie din aceeaşi tabără, deşi „experţii se tem de o alunecare antidemocratică”, adaugă Agence France Presse.


Scrutinul a fost marcat de incidente la secţiile de votare din străinătate, în special la Paris, Londra şi Viena, unde s-au format cozi lungi şi numeroşi români nu au putut vota, amintind că, în 2009, Traian Băsescu a câştigat cel de-al doilea mandat de preşedinte datorită sufragiilor românilor din străinătate.

Alegătorii din Paris au încercat să forţeze intrarea în sediul ambasadei române, pentru a putea vota după ce au aşteptat mai multe ore la rând, notează la rândul său Bloomberg, adăugând că erau cozi şi la Viena şi Londra după închiderea secţiilor de vot. „A fost o încălcare a dreptului nostru constituţional de a vota”, a declarat Andrada Voiniţchi, după ce a stat trei ore şi jumătate la coadă în capitala britanică. „Mi-am făcut timp să citesc despre fiecare candidat şi să votez pe baza unei decizii informate. Din păcate nu am putut”, a adăugat ea.


Publicaţia electronică Euobserver menţionează că, în comparaţie cu 2009, românilor din străinătate le-a fost mult mai greu să îşi exercite dreptul de vot, în condiţiile în care ministerul de Externe a trimis doar 600.000 de buletine de vot la ambasade, deşi aproximativ trei milioane de cetăţeni trăiesc şi muncesc în alte ţări. A fost nevoie de intervenţia poliţiei la Paris, Londra şi Viena, unde oamenii au refuzat să plece şi s-au declarat furioşi pentru organizarea deficitară a scrutinului, încheie Mediafax analiza asupra articolelor din publicaţiile străine.

abonare newsletter