Actualitate

Constructorul autostrăzii Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureş, implicat în dosarul de evaziune fiscală de 30 de milioane de euro

Un număr de 33 de persoane au fost reţinute în dosarul în care 200 de firme sunt suspectate că ar fi făcut evaziune fiscală de 30 de milioane de euro, potrivit procurorilor. Procurorii au făcut duminică percheziţii la persoane şi firme din domeniile IT şi construcţii, printre care Erbaşu, UTI şi Strabag.

Parchetul Tribunalului Capitalei a început în ianuarie urmărirea penală în acest dosar, faţă de 50 de persoane şi 116 firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Anchetatorii au făcut duminică 146 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT şi construcţii şi la locuinţele reprezentanţilor acestor societăţi.


Poliţiştii au ridicat documente de la firmele percheziţionate, printre care Erbaşu, UTI, Strabag, Romsys şi Total Network Solution. De asemenea, percheziţii au fost făcute şi la locuinţa lui Cristian Romeo Erbaşu.

În urma percheziţiilor, au mai fost ridicate facturi fiscale, documente financiar-contabile, calculatoare, 250.000 de lei, un pistol cu gaze pentru care expirase autorizaţia, precum şi carduri bancare.


În atenţia anchetatorilor ar fi şi administratorii sau persoanele care controlează firmele vizate în anchetă.

Potrivit Poliţiei Române, în dosar sunt vizaţi reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale care, în perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.


"De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive", a precizat sursa citată.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a precizat că suspecţii au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale. Sume importante ar fi fost transferate în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii ar fi fost retraşi în totalitate în numerar.


Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30 de milioane de euro, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, susţin anchetatorii.

Sediul firmei Strabag a fost și el vizat de anchetatori. Firma a câştigat construcţia în concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov. Aceeaşi companie a construit pentru 5 milioane de euro un pasaj în Oradea şi a câștigat licitaţia de peste 650 de mii de euro pentru construirea clădirii laserului de la Măgurele. De asemenea, firma Strabag a câştigat licitaţia pentru construirea a două tronsoane din autostrada Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureş pentru suma de 648 milioane de  lei.

abonare newsletter