Actualitate

Centralele termice ieftine nu sunt “bune” pentru UE

O directivă UE îi obligă pe români să își schimbe centralele mai vechi de 10 ani cu unele mai puțin poluante.

Românii care au montate centrale convenţionale nu vor fi afectaţi de noile directive europene care prevăd ca din 26 septembrie 2015 pe piaţa locală vor putea fi importate doar centrale termice în condensare, spun producătorii.

La sfârșitul săptămânii, pe piaţa europeană intră în vigoare directivele Energy-related Products Directive, referitoare la proiectarea ecologică a produselor, dar şi normele de etichetare energetică, pentru a obţine economii în unul din cele mai consumatoare de energie domenii din UE.


Mai exact, decizia UE va avea un impact financiar important în rândul a milioane de familii, care vor fi nevoite să-şi cumpere centrale termice cu condensare, mai scumpe chiar şi cu 50% faţă de cele care se vindeau până acum. Prețul noilor centrale poate ajunge până la 7.000 de lei, spun specialiştii. O parte dintre români ar putea să cheltuiască aceşti bani o dată la zece ani.

Cei mai mulţi oameni spun că nu vor avea posibilitatea să cheltuiască mai mulţi bani pentru încălzire.

Reprezentanţii Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare atrag atenţia că odată cu directiva europeană se va introduce şi taxa pe coş, astfel că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox deasupra blocului şi nu în bucătăria altui locatar.

Astfel, proiectarea ecologică a produselor şi promovarea către utilizatori a tehnologiilor cu eficienţă ridicată va determina, până în 2020, o economie anuală totală echivalentă cu 56 milioane de tone de petrol. Este ca şi cum toate sistemele de incalzire şi de preparare a apei calde menajere din două state la fel de mari ca Italia n-ar mai funcţiona, potrivit gandul.info.


Aceste valori corespund unor reduceri a emisiilor egale cu 130 milioane de tone de dioxid de carbon, noxe pe care le-ar putea absorbi o pădure la fel de mare precum toată zona Central - Nordică a Italiei.

Un studiu IEA - International Energy Agency arată că sistemele de încălzire şi cele pentru prepararea apei calde menajere reprezintă 30% din consumul total de energie la nivel european, iar 85% din aceasta revine sectorului rezidenţial.


Modelele de centrale în condensare au avantaje considerabile comparativ cu cele convenţionale. Au o eficienţă de până la 108%, faţă de 94% la un model convenţional. În plus, asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz, deoarece tehnologia permite utilizarea energiei rezultate din arderea iniţială a combustibilului. Sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe şi dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenţionale.

Dincolo de restricţiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, această toamnă impune şi etichetarea produselor de pe piaţa de încălzire. Românii vor putea să aleagă mai uşor produsele de care au nevoie şi vor putea vedea direct de pe eticheta gradul de eficienţă şi avantajele modelului pentru care optează.

abonare newsletter