Actualitate

Testamentul lui Avram Iancu ajunge la Cluj. Statuia lui e o caricatură

Cu ocazia predării testamentului lui Avram Iancu la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, directorul bibliotecii, profesorul universitar Doru Radosav a subliniat că Avram Iancu este reprezentat caricatural în fața Catedralei Mitropolitane Cluj.

Deși directorul BCU, Doru Radosav,  afirmă că testamentul lui Avram Iancu ”face parte din cartea sacră a identității noastre naționale” el mai este și un gest simbolic provocator pentru noi.

Trebuie să reinventăm memoria acestui patrimoniu și poate că lumea clujeană o să revină cu mintea la cap și o să încercăm să aducem statuia lui Avram Iancu între oameni. Pentru că Avram Iancu așa cum este pozat, într-o lătrătură naționalistă, să zic așa toxică, este deasupra noastră și este într-o caricatură. Să-l recuperăm într-o demnitate neeloctorală, nepoliticianistă și să revendicăm, să îl aducem acasă așa cum am încercat să aducem azi acasă testamentul lui”, spune Doru Radosav.


Unde a fost testamentul până acum?

Fiul cel mare al lui Ion Rațiu, Indrei, a decis să prezinte publicului omul care a păzit în ultimii 15 ani testamentul avocatului Iancu. ”Știți cu toții poza din parlament de la mineriade, când Ion Rațiu încerca să liniștească mulțimea. În spatele lui este un personaj fără barbă, Mihai Bănică, fost bodyguardu-ul lui Ion Rațiu.


Testamentul nu a ieșit niciodată din țară și a fost păstrat la București de către Mihai Bănică, până acum două săptămâni. Nu se știe să existe alt testament al lui Avram Iancu.

În aceeași mapă în care s-a predat testamentul se mai aflau și alte documente extrem de importante care vorbesc despre viața familiei Iancu, ultima perioadă a vieții lui Avram Iancu și câteva calcule financiare.


 „Testamentul a avut o călătorie extraordinar de complicată, în care se vede că mâna lui Dumnezeu se asigură să ajungă aici astăzi. Acest transfer este cireașa de pe tort al unui transfer care există deja de mult timp, care a început cu biblioteca Tilea-Rațiu în care ne regăsim noi acum, care a continuat cu transferul arhivei lui Ion Rațiu, până în 90 care este acum aici la BCU și acum testamentul” a declarat Indrei Rațiu.

Familia Rațiu


Profesorul doctor Ioan Bolovan prorector al Universităţii Babeş-Bolyai spune despre familia Rațiu  că „de peste 200 de ani, cel puțin, cu documente, și cu o continuitate incontestabilă s-a întrebat ce poate să facă ea pentru națiunea română (...) și au făcut. Să avem la Cluj testamentul lui Avram Iancu este un lucru extraordinar și sunt copleșit de emoție!

De ce la familia Rațiu? Cred că Avram Iancu a cunoscut familia Rațiu în drumul pe care l-a făcut de la Târgu Mureș spre Câmpeni, el s-a oprit în casa canonicului (Basiliu Rațiu) care a fost de fapt, spune familia Rațiu, omul iluminat al familiei. De acolo s-a declanșat acest proces de constituire a acestei familii din elita națională românească transilvăneană. Canonicul de la Blaj, Basiliu Rațiu, a fost preot, absolvent al facultăților de filosofie, teologie, la Cluj, la Viena, și care l-a primit pe Avram Iancu în proximitatea evenimentelor revoluționare. Basiliu a fost cel care a prezidat ședința din ziua premergătoare a adunării de la Blaj” spune directorul general al BCU, profesorul universitar Doru Radosav.


În 20 decembrie 1850 Avram Iancu predă acest testamentu lui Basiliu Rațiu, pentru că Basiliu Rațiu a fost un om dincolo de canon, dincolo de funcțiile pe care le-a avut în plan ecleziastic, a fost cel care a înființat o fundație pentru acordarea de burse tinerilor din Transilvania pentru studii în țară și în imperiu cum se spunea” adaugă Doru Radosav.

Testamentul redactat la 1850 poate fi citit mai jos

Unicul dor al vieții mele este să-mi văd Națiunea mea fericită, pentru care după puteri am și lucrat până acuma, durere, fără mult succes, ba tocma acum cu întristare văd, că speranțele și jertfa adusă se preface în nimica. Nu știu câte zile mai pot avea; un fel de presimțire, îmi pare, că mi-ar spune, că viitorul este nesigur.

Voiesc dară și hotărât să dispun ca după moartea mea, toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii, pentru ajutoriu la înființarea unei academii de drepturi, tare crezând, că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile națiunii mele.
Câmpeni, 20 Decemvrie. Avram Iancu, advocat și prefect emerit
.”

Expoziție

Testamentul va fi păstrat în sala Colecțiilor Speciale ”în condiții de securitate rezonabile și de microclimă rezonabilă. Starea nu este una foarte grozavă dar nici una foarte deteriorată, încercăm să intervenim atât cât trebuie pentru conservare” a declarat profesorul universitar Doru Radosav.

Documentul poate fi văzut  în cadrul unei expoziții în cadrul Sălii de Colecții Speciale, etajul I, clădirea BCU, începând cu 9 noiembrie 2015, zilnic între orele 9.00-14.00.

 

abonare newsletter