Actualitate

Radarul Pădurilor a localizat anul trecut peste patru mii de transporturi ilegale de lemn. Clujul, în topul defrişărilor ilegale

Statistica arată că, într-un an, cu ajutorul Radarului Pădurilor au fost salvaţi peste un milion de arbori de la tăiere ilegală.

Cifrele oficiale arată că în pădurile din România au loc 62 de defrişări ilegale în fiecare zi. 20% dintre acestea au fost identificate cu ajutorul Radarului Pădurilor. Cele mai multe au fost depistate în Braşov, Hunedoara şi Cluj, relatează stiriletvr.ro. Studii recente arată că România pierde peste 26.000 de hectare de pădure în fiecare an.

Statistici dure pentru Cluj

Potrivit autorităţilor din Cluj în anul 2012, 2013, 2014 (în trimestrul I) s-au tăiat peste 400.000 mc de lemn, iar pagubele se ridică la peste 19 milioane de euro (84.387.819 de lei).


Autorităţile susţin că în perioada 2009 – 2013 în Munţii Apuseni a fost prăpăd, iar de când a fost implementat „radarul pădurilor” situaţia s-a schimbat în bine.  „Lucrurile au degenerat din 2009 până în anul 2013. Atunci a fost un dezastru în Munţii Apuseni. De când a fost implementat radarul pădurilor lucrurile s-au schimbat în bine. Sper ca sistemul să se dezvolte”, a declara în luna iunie a anului trecut Inspectorul şef al Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic, Istrate Ştreţco.

Potrivit statisticilor întocmite de Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj-Napoca, valoarea amenzilor aplicate pentru tăierile de arbori în anul 2012 se ridică la 433050 lei ( aprox. 98.000 de euro), în anul 2013 la 365851 lei (aprox. 83.000 de euro), iar în anul 2014 la 258700 lei (aprox. 58.000 de euro).


Ce este Radarul pădurilor?

„Radarul pădurilor” este primul sistem prin GPS care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până la valorificare, inclusiv în situaţiile în care lemnul este exportat.

Cu ajutorul acestei aplicaţii, într-un timp foarte scurt şi din orice punct naţional sau chiar şi din afara ţării, se vor putea efectua următoarele verificări: validitatea codului unic înscris pe avizul de însoţire, verificarea după serie/număr aviz și verificarea după numărul de înmatriculare al mijlocului de transport. Astfel, se poate stabili care este provenienţa materialelor lemnoase şi dacă aceasta este legală, locul de încărcare, locul de descărcare, traseul care urmează să fie parcurs şi chiar localizarea acestora pe o hartă.


„Radarul Pădurilor” poate fi apelat prin sistemul 112, în consecinţă, fiecare cetăţean care doreşte să fie verificat un mijloc de transport lemn, poate apela serviciul comunicând numărul maşinii de transport.

Mafia pădurilor...controlată de "ochii lumii"?

Mascaţii au descins în luna mai 2015 în Măguri Răcătău şi au efectuat mai multe percheziţii la persoane bănuite de de furt şi tăieri ilegale de arbori. În urma activităţilor au fost ridicaţi în vederea confiscării aproximativ 22 de metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 8.000 de lei, trei motoferăstraie, unelte şi s-a dispus indisponibilizarea a patru instalaţii de prelucrare/debitare lemn. Citeşte şi: Percheziţii la mafia lemnului din Măguri-Răcătău – FOTO - VIDEO


Citeşte şi: Descinderi la mafia lemnului din Săvădisla – VIDEO

Citeşte şi: Cât lemn A REUŞIT să fure MAFIA PĂDURILOR în ultimii 3 ani în Cluj


Citeşte şi:  FOTO Ministrul Lucia Varga şi hoţii de lemne faţă în faţă

Citeşte şi:  Moții din Cluj s-au răsculat pentru că nu erau lăsați să fure lemn din pădure

Citeşte şi:  Raport Greenpeace: Clujul, campion la defrişări

Citeşte şi:  FOTO: Defrișări la limita legii în Florești. Două hectare de pădure au fost rase de pe fața pământului

Citeşte şi:  Padurea din Chinteni, DEFRIȘATĂ BARBAR - GALERIE FOTO

Citeşte şi:  De ce continuă pădurile din județul Cluj să dispară?

abonare newsletter