Actualitate

Intervenție endoscopică în premieră în România efectuată la Cluj

Un băiat în vârstă de doar patru ani a trecut printr-o intervenție endoscopică ce a fost realizată pentru prima dată atât în România cât și în Europa de Sud-Est.

Micuțul Ștefan, în vârstă de patru ani, un băiat jovial și sociabil, suferea de Achalizie, o afecțiune a esofagului care nu îi permitea să înghită mâncarea. Problemele sale au început în luna august a anului trecut, iar din octombrie, timp de trei luni a putut fi hrănit doar printr-o sondă. Această afecțiune apare foarte rar la copii, fapt pentru care specialiștii cred că este transmisă genetic.

De unde apare afecțiunea?

Mușchiul care permite transferul de alimente de la esofag la stomac nu se mai poate relaxa, rămânând contractat. Mușchiul rămâne blochat deoarece nu primește comenzile de la neuroni. Astfel alimentele nu pot trece, stagnează la nivelul esofagului și persoana care suferă de Acalizie nu se poate hrăni.


”În august a început să aibă probleme la înghițire. A început să vomite solide, apoi lichide. L-am dus la spital în București unde i s-au făcut trei intervenții de dilatare, însă fără efect. Din octombrie l-am hrănit cu sonda. În trei luni a pierdut două kilograme ceea ce, pentru vârsta lui este foarte mult”, spune Mădălina Oprea, mama băiatului.

Transfer de la București la Cluj

La Spitalul ”Marie Curie” din București lui Ștefan i s-a aplicat metoda de dilatare a esofagului cu balon. Văzând că nu există rezultate pozitive, pediatrul Mihai Stoicescu, cel care s-a ocupat de cazul băiatului, l-a contactat pe prof. univ. dr. Marcel Tanțău. Astfel, împreună, cei doi au decis să efectueze această intervenție în Cluj-Napoca.


Intervenția endoscopică a fost realizată de către o echipă de medici de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Octavian Fodor” din Cluj-Napoca sub atenta supraveghere a profesorului univ. dr. Marcel Tanțău. Operația a avut loc luni și a durat 40 de minute, mai puțin decât ar dura în mod normal o intervenție pe un adult.

”Domnul doctor mi-a tăiat un mușchiuleț de la stomac pentru că nu putea să treacă mâncarea”, spune băiețelul.


Operația poartă denumirea de miotomie perorală endoscopică și în cadrul acesteia s-a secționat mușchiul esofagului care nu permitea alimentelor să ajungă în stomac. Copilul nu a avut nicio problemă, iar a doua zi a putut fi alimentat normal.

Mama lui Ștefan este recunoscătoare pentru reușita acestei operații. Ar fi făcut totul pentru băiatul ei, iar dacă Marcel Tanțău nu ar fi fost de acord să realizeze această intervenție, era decisă să caute o soluție în străinătate.


”E datoria fiecărei mămici să își ducă puiul pe orice drum, indiferent cât de ușor sau greu este”, explică femeia.

Medicul a fost impresionat de naturalețea și curajul lui Ștefan, spunând că pentru el a fost un exemplu de demnitate, mai ales datorită faptului că fără această soluție ar fi fost necesară o soluție agresivă.


”Să redai zâmbetul unui copil e foarte important”, zice Tanțău

Ștefan va fi externat vineri și se va întoarce pentru control, chiar dacă nu are nicio problemă. Specialiștii vor să monitorizeze evoluția lui datorită faptului că este prima intervenție de acest gen din România.

Clujul pe harta lumii în endoscopie

Această tehnică a fost aplicată pentru prima dată în Japonia în anul 2008.  

”Când am văzut prima dată acest tip de intervenție în Japonia mi s-a părut ceva absolut SF, iar europenii au fost foarte sceptici la început. Mi s-a părut absolut șocant când am văzut un copil de șase ani pe masă” a declarat Marcel Tanțău.

În anul 2013 au avut loc primele operații la adulți, iar până în prezent există peste 50 de cazuri fără complicații.

”Rezultatele sunt bune și foarte bune. Pacienții spun că le-am schimbat viața”, adaugă medicul.

Până în prezent au fost realizate mai mult de 50 de astfel de intervenții pe adulți și prima pe un copil în România, iar acest tip de operație se realizează doar în Cluj-Napoca de către profesorul univ. dr. Marcel Tanțău.

”Medicina ieftină care improvizează este cea mai scumpă”, spune chirurgul.

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj a investit peste 1 milion de euro în aparatură endoscopică. În prezent este cel mai modern și mai bine echipat centru endoscopic din România. Investiția a fost asigurată de către Ministerul Sănătății.

abonare newsletter