Actualitate

Politehniștii se pregătesc să cucerească America FOTO-VIDEO

O echipă formată din studenți de la Facultatea de Construcții UTCN și de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, de luni de zile lucrează la un proiect cu care vor participa în aprilie la un concurs în San Francisco.

Miercuri, studenții de la Politehnică și-au prezentat proiectul cu care vor reprezenta România la o competiție internațională din Statele Unite ale Americii. Obiectivul concursului presupune crearea unei machete de 28 de etaje din lemn de balsa. Aceasta este testată pe o platformă seismică și trebuie să reziste la trei cutremure simulate. Concursul EERI Ungerground Seismic Design Competition se desfășoară în fiecare an în cadrul Conferinței Naționale de Inginerie Seismică din SUA și Regiunii Anuale EERI.

500 de ore de muncă


În construcția machetei, trebuie să fie luată în considerație rezistența structurală (structura nu are voie să cadă), eficiența economică, iar accelerația și deplasarea trebuie ținute sub control pentru a avea un comportament cât mai puțin distructiv la toate nivelurile clădirii.

Echipa formată din 9 studenți de la Facultatea de Construcții și 3 studenți de la Facultatea de Arhitectură au lucrat foarte mult pentru a putea realiza acest proiect, lucrând în ture pentru a putea frecventa cursurile și a învăța pentru examene. Munca lor însumează undeva la 500 de ore la toți studenții pentru o astfel de structură.


Proiectul a demarat în luna octombrie când a avut o selecție a membrilor echipei. Studenții au început însă abia în decembrie să construiască machetă, deoarece înainte de asta au avut nevoie de o perioadă de lucru intens de proiectare și gândire a structurii astfel încât a trebuit elementele pe care le-au dispus să fie proiectate cât mai bine.

Prima machetă finalizată

Horia Marian este în anul IV la Facultatea de Construcții și printre cursuri, examene și pregătirea pentru licență, a fost de acord să fie căpitanul echipei care va reprezenta România în SUA.


”Am avut mai multe încercări pentru a ne forma noi îndemânarea, iar aceasta este prima structură finalizată complet pe care noi am considerat că o putem testa într-un astfel de cadru. Până acum a fost doar antrenament, iar asta este structura adevărată pe care am realizat-o”, a spus Horia.

În cadrul conferinței s-au explicat cerințele concursului și s-a făcut o demonstrație pentru cei prezenți cu o structură care a fost supusă unor cutremure simulate, cărora a făcut față cu brio. În final organizatorii au simulat un cutremur mult mai puternic decât se cere în concurs pentru a arăta prăbușirea.


”Pe noi ne bucură faptul că nu am avut colaps la cutremurul cel mai puternic pe care îl vom simula în San Francisco. Ideea principală este ca structura noastră să nu se prăbușească. Se face un clasament pentru structurile care au rezistat la cel mai puternic cutremur și un alt clasament pentru structurile care s-au prăbușit mai devreme de a treia încercare. Scopul nostru este ca ea să nu se prăbușească, bineînțeles”, spune studentul.

Majoritatea tinerilor din echipă sunt în anul IV și vor susține licența anul acesta, însă au lucrat în schimburi, au făcut un orar cu cursurile și laboratoarele tuturor, apoi au făcut echipe de lucru. Tot timpul când cineva era disponibil, muncea la structură.


”Nu pot să zic că a fost ușor. Bineînțeles că nu a fost ușor față de sesiunile de anii trecuți, dar trecem cu bine și acesta este scopul nostru principal momentan”, mărturisește Horia Marian.

România victorioasă în ultimii ani

”Acesta este un concurs al universităților și nu între țări”, spune Ovidiu Prodan, coordonatorul EERI.

UTCN a participat pentru prima dată la acest concurs în anul 2011, iar în anul 2013 au reușit să se claseze pe locul III și au câștigat de asemenea și concursul pentru design de tricouri. În ultimii doi ani însă, echipa României a venit acasă tot cu marele premiul.

Etichete: utcn
Ultimele Stiri
abonare newsletter