Actualitate
Primăria “sabotează” Asociaţia Sf. Nectarie? Cum ar putea pierde finanţarea de la bugetul local singura asociație caritabilă care se ocupă de bolnavii în fază terminală
Primăria a publicat lista provizorie a ONG-urilor care primesc bani de la bugetul local anul acesta. Nu lipsesc eternii abonaţi la banul public, în timp ce asociaţii care derulează proiecte sociale importante apar pe lista celor care ar putea fi săriţi anul acesta de la finanţare din cauza unor documente lipsă, documente care au fost depuse totuşi.
Primăria “sabotează” Asociaţia Sf. Nectarie? Cum ar putea pierde finanţarea de la bugetul local singura asociație caritabilă care se ocupă de bolnavii în fază terminalăLa începutul săptămânii, Primăria Cluj-Napoca a publicat lista provizorie a asociaţiilor şi fundaţiilor care primesc finanţare nerambursabilă de la bugetul local pentru proiecte de interes regional şi local. De asemenea, a fost postată pe siteul instituţiei şi lista ONG-urilor ale căror dosare au fost respinse sau au avut dosarul incomplet.
Consilierul local Ioan Bîldea, membru al comisiei de specialitate care a analizat dosarele a declarat că lista este provizorie şi se mai pot depune contestaţii, urmând ca apoi să mai fie analizate încă odată cererile şi abia după aceea să intre în Consiliul Local.
Cotoc şi Novăcescu primesc bani
16 proiecte de interes regional au primit aprobare pentru finanţare, printre acestea fiind Zilele Culturale Maghiare, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, TIFF, TIMAF, We are rockin the City. We are rockin the city este organizat de fundaţia J.M. Keynes, în spatele căreia se află omul de afaceri Decebal Cotoc, cel care patronează şi agenţia de publicitate Amprenta care a avut contracte cu Primăria Cluj-Napoca. Fundaţia J.M. Keynes a cerut aproape 2,5 milioane lei, dar i s-au aprobat 170.000 lei.
Printre proiectele de interes local se numără Berăria Culturală & Fabrica de Talente pentru Capitala Europeană a Culturii 2021, eveniment organizat de Fundaţia Armonia a jurnalistului Ion Novăcescu. Acesta a solicitat 130.000 lei şi a primit aproape cât a cerut, 100.000 lei. Trebuie precizat că în fiecare an, Ion Novăcescu a primit bani din bugetul local.
Situaţie ciudată cu cererea Asociaţiei Sf. Nectarie
Pe lângă ONG-urile care au primit aprobare şi cele care au fost respinse, se află şi cele care nu au avut dosarele complete. Printre acestea din urmă se află şi Asociaţia Sf. Nectarie care se ocupă de bolnavii cu cancer, aflaţi în fază terminală. Este probabil printre puţinele asociaţii de acest fel, dacă nu chiar singura din Cluj care are grijă de bolnavii în fază terminală.
Potrivit tabelului publicat pe site-ul Primăriei, Asociaţia Sf. Nectarie ar mai trebui să depună o declarație privind neîncadrarea în niciuna din prevederile art. 25. Liciniu Câmpean de la Asociaţia Sf. Nectarie a declarat că cererea respectivă li s-a cerut în urmă cu trei săptămâni, au depus-o la Registratura de la Primărie şi au primit număr de înregistrare. Cu toate acestea, asociaţia încă apare pe lista ONG-urilor cu documente lipsă. “Este un document care nu a mai trebuit depus până acum. Este o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că nu avem datorii şi că funcţionăm”, a precizat Liciniu Câmpean.
Au nevoie de bani ca de aer
Asociaţia Sf. Nectarie a cerut de la Primărie 232.500 lei pentru derularea proiectului “Numai împreună putem alina suferinţa”. “Avem nevoie de banii aceia ca de aer. Avem liste de aşteptare de 30-40 de persoane”, a subliniat Liciniu Câmpean.
Asociaţia Sf. Nectarie a fost înfiinţată în anul 2009 şi este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului. Este un proiect unic în această zonă a Transilvaniei.