Actualitate

Aviatrans rămâne fără platforma pentru avioane

Consiliul Judeţean şi Aeroportul Cluj au obţinut o victorie importantă în instanţă în disputa cu Aviatrans.

Tribunalul Cluj a dispus săptămâna trecută radierea dreptului Aviatrans asupra unei suprafeţe de teren din incinta Aeroportului Cluj destinată parcării avioanelor. Terenul, în suprafață de 7878,17 mp, era înscris în cartea funciară cu unele drepturi de proprietate în favoarea SC Aviatrans SRL şi un drept de ipotecă în favoarea unui cetăţean pe nume Liviu Oros.

Directorul Aeroportului Internaţional Cluj David Ciceo declara anul trecut că parcarea pentru avioane uşoare nu poate fi folosită, acea suprafaţă fiind înstrăinată fără niciun act. “A fost intabulată fără să existe niciun act, iar acest fapt ne aduce un prejudiciu de 40.000 de euro pe an şi de asemenea, nu avem locuri de parcare suficiente”, spunea Ciceo.


Judecătorii Tribunalului Cluj au decis să admită acţiunea formulată de Consiliul Judeţean Cluj împotriva pârâţilor Liviu Oros, SC Aviatrans SRL şi SC UTI Grup. De asemenea, a fost admisă şi cererea de intervenţie accesorie formulată de Aeroportul Internaţional Avram Iancu.

“Dispune rectificarea CF 265841 Cluj-Napoca, provenită din conversia pe hârtie a CF 2892 Someşeni cu nr. top. 742/3 cu privire la unele imobile inscrise sub A 1.4, respectiv cale rulare avioane, platformă parcare avioane, în suprafaţă construită de 7878,17 m.p., în sensul radierii dreptului de proprietate al pârâtei SC Aviatrans SRL asupra acestor imobile şi înscrierea dreptului de proprietate publică a judeţului Cluj şi de administrare a Consiliului Judeţean Cluj asupra imobilelor precizate mai sus. Constată nulitatea parţială a contractului de ipotecă încheiat între SC Aviatrans SRL în calitate de girant şi Oros Liviu în calitate de creditor ipotecar, în sensul excluderii căii de rulare avioane şi a platformei de parcare avioane în suprafaţă construită de 7978,17 m.p. Dispune radierea interdicţiei de înstrăinare şi grevare înscrisă in baza contractului de ipotecă, radierea dreptului de ipotecă înscris în baza contractului de ipotecă cu privire la imobilele precizate mai sus, radierea sechestrului asigurator cu privire la acelaşi imobile precizate”, se arată în soluţia pe scurt a judecătorilor clujeni.


Mai mult, Aviatrans SRL a fost obligată să plătească Consiliului Judeţean Cluj suma de 6775 lei cheltuieli de judecată, iar Aeroportului Internaţional Avram Iancu suma de 3720 lei cu acelaşi titlu.

Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.


Cu toate că avea o sentinţă încă din anul 2010 dată tot de Tribunalul Cluj prin care s-a dispus rectificarea Cărţii Funciare în sensul radierii dreptului de proprietate a SC Aviatrans SRL asupra căii de rulare avioane și a platformei avioane și înscrierea dreptului de proprietate a Județului Cluj, Consiliul Judeţean Cluj nu a demarat procesul pentru rectificarea cărții funciare. Acest fapt a dus la numeroase atacuri din partea consilierilor judeţeni la adresa secretarului judeţului Simona Gaci.

“CJ Cluj a pornit un proces pentru recuperarea căii de rulare de 2.000 mp și a platformei de 6.000 mp de la Aviatrans, care și le-a însușit în urma unui contract cu Aviația Utilitară Timișoara SA, proces câștigat definitiv prin decizia din 8 februarie 2012 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dar, din 2012 și până azi, platforma și calea de rulare apar în Cartea Funciară tot în proprietatea Aviatrans”, spunea anul trecut Mihai Seplecan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter