Actualitate
STUDIU: Supravegherea în masă atrage după sine autocenzura
Conștientizarea de către oameni a faptului că guvernele pot derula acțiuni de supraveghere în masă îi face să își autocenzureze opiniile cele mai radicale atunci când postează în mediul digital, informează directmatin.fr și washingtonpost.com.
Aceasta este concluzia studiului "Under Surveillance: Examining Facebook's Spiral of Silence Effects in the Wake of NSA Internet Monitoring", care a fost publicat în luna martie în revista Journalism & Mass Communication Quaterly.
Pentru a studia acest fenomen, se arată în Washington Post, cercetătoarea Elizabeth Stoycheff de la Wayne State University din Detroit (Michigan) a realizat un chestionar la care au răspuns 225 de persoane. La jumătate din participanții la sondaj, întrebările erau însoțite de un mesaj care amintea că Agenția pentru Securitate Națională (NSA) poate în orice moment să supravegheze căutările online ale cetățenilor, acțiune imposibil de împiedicat.
Toți participanții la studiu au avut de răspuns la întrebări despre personalitatea lor, convingerile politice și activitățile pe internet. Apoi au fost invitați să citească pe Facebook un articol de presă despre continuarea loviturilor aeriene ale SUA împotriva organizației teroriste Daesh în Irak. La final, li s-a cerut să își exprime punctul de vedere asupra subiectului, să spună care cred că este opinia majorității americanilor despre acest subiect și dacă și-ar împărtăși public punctul de vedere pe această temă.
Rezultatele chestionarului arată că persoanele cărora li se amintise că sunt sub supravegherea în masă a guvernului au fost mai puțin dispuse să își exprime ideile, dacă acestea estimau că ar putea fi contrare opiniei majorității. În spatele acestui fenomen se află așa-numita ''spirală a tăcerii'', o teorie enunțată în anii 1970 care demonstrează că oamenii au tendința să își reprime opinia dacă aceasta diferă de cea a colegilor lor, de teamă că vor fi izolați. Mai multe studii au evidențiat faptul că internauții de pe rețelele de socializare sunt supuși în mod deosebit acestui fenomen.
Acest nou studiu arată că spirala tăcerii își are originea și în frica de programele de supraveghere în masă dezvăluite de fostul consultant al NSA Edward Snowden în 2013. ''Mulți oameni cu care am vorbit au spus că nu le pasă de supravegherea online pentru că nu încalcă nicio lege și nu au nimic de ascuns'', a afirmat Elizabeth Stoycheff în Washington Post. ''Consider că această modalitate de justificare este extrem de tulburătoare'', a adăugat autoarea studiului. Cei care au declarat că nu au nimic de ascuns au fost de fapt cei care s-au autocenzurat cel mai mult în mediul online în cadrul studiului, conform Washington Post.
Elizabeth Stoycheff, profesor universitar angajat în lupta împotriva supravegherii în masă concepute în SUA, a mai atras atenția că adoptarea de către guverne, dar și de către companiile private, a tehnicilor de supraveghere online în masă subminează rolul internetului de a funcționa ca o platformă neutră pentru dezbatere liberă și onestă, arată Washington Post.