Actualitate

Catedrala, vioara lui Enescu, la Cluj

Din când în când, la Cluj, mai concertează Cvartetul Transilvania din care face parte, cu drag, rectorul Academiei de Muzică din oraș și Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai talentați violonceliști români. Cine e el? Cel care în 2008 a fost ales, după un concurs, să cânte la vioara lui Enescu, la Catedrala.

Aceasta poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu) și este un instrument rar, extraordinar, după cum se zice.

În spatele Catedralei este o adevărată poveste care îi include pe Enescu și pe Croitoru, dar și pe alții, lutieri celebri în vremurile lor.


Întrebarea e alta, dacă Croitoru cântă la Cluj sau în oricare altă parte de ce nu are explozia de publicitate care îl însoțește pe Andre Rieu, de exemplu?

De ce vioara Guarnieri nu este salutată așa cum s-ar cuveni? A nu se uita…aceasta apare adesea în Duelul viorilor, alături de un model Stradivarius…


Care este povestea ei?

După moartea lui Enescu, sotia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român atât Palatul Cantacuzino, cât si obiectele personale care au aparținut maestrului, și care pot fi văzute la muzeul de pe Calea Victoriei. Printre acestea se numără şi cele cinci instrumente cu corzi, dintre care cea mai valoroasă este vioara Guarnieri, potrivit webforcluj.ro.


Trei dintre cele cinci viori, au atât o valoare deosebită ca instrumente de excepție, cât și o valoare istorică, recunoscută, și reprezinta bunuri ale patrimoniului național. În chip de omagiu simbolic, toate aceste instrumente au fost donate de către soția muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odată cu înființarea muzeului „George Enescu”, în 1956.

De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarnieri, aceasta fiind păstrată în condiții de siguranță, la București, până în anul 2008, când magnificul instrument, „Catedrala”, a revenit în circuitul concertistic, fiind dată în folosință, pentru o perioadă de trei ani, violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul a avut loc în urma unui concurs al Ministerului Culturii şi Cultelor, organizat împreună cu Muzeul Naţional „George Enescu”. Organizatorii au înțeles importanţa valorificării Viorii Guarnieri, lăsând-o să-şi continue destinul nobil pentru care a fost proiectată.


Înainte de a fi intrat în circuitul artistic şi, implicit, în posesia lui Gabriel Croitoru, vioara Guarnieri a fost reparată la Cluj, de lutierul Pavel Onoaie, care a atestat că instrumentul nu şi-a pierdut niciuna din calităţile iniţiale. Totodată, evaluatorul agreat de Ministerul Culturii, Cezar Marin, a estimat valoarea viorii la două milioane de dolari”, spun cei care organizează Duelul viorilor.

Sună bine…nu? Încă un motiv de mândrie pentru clujeni

abonare newsletter