Actualitate
Biblii împărţite tinerilor la intrare la UNTOLD: „Procedeu tipic de manipulare” - GALERIE FOTO
Sute de mii de tineri au fost pe străzile Clujului în ultimele patru zile. Momentul a fost speculat şi de credincioşi, care împărţeau biblii aproape de intrarea la festivalul UNTOLD. Efectul, însă, nu a fost cel dorit pentru că tinerii aruncau bibliile în primul coş de gunoi pe care-l întâlneau.
Îmbrăcaţi elegant, în cămăşi albe şi pantofi, zâmbitori şi bine dispuşi, un grup de oameni împărţeau vineri în jurul orei 17:45 biblii pe strada George Bariţiu colţ cu Opera Maghiară, fix în locul prin care trebuie să treacă petrecăreţii pentru a ajunge la festival.
Dacă unii tineri îi evitau pe cei care distribuiau bibliile, alţii le luau şi după puţin timp le aruncau într-un coş de gunoi sau pe marginea drumului. Efectul dorit de cei care distribuiau bibliile a fost practic aproape zero.
Procedeu tipic de manipulare?
Expertul în filosofia religiei, Aurel Codoban, crede că împărţirea bibliilor este un procedeu tipic de manipulare.
„Prima mea observaţie este că cei care împărţeau biblii sunt legaţi probabil de neoprotestantism, din biserica neoprotestantă. Ei simt obligaţia unui misionarism. În ce mă priveşte admir foarte mult ortodoxia pentru că între formele creştinismului este cea mai rezervată sau blândă cu misionarismul. Este o confruntare. Bănuiesc că şi cei care distribuiau biblii şi cei care mergeau la spectacole erau cam de aceeaşi vârstă. Erau din generaţii apropiate. Îşi închipuiau probabil că poate îi pot salva de la pierzanie pe cei care mergeau la festival. În ce mă priveşte sunt rezervat când vine vorba de puterea misionarismului. Nu cred că misionarismul rezolvă realmente ceva. Cred mai mult în forţa persuasivă a modelului personal. E sensul în care Gandhi zicea fii schimbarea care vrei s-o vezi în lume. Asta îmi aduce aminte de o poveste foarte frumoasă cu Hare Krishna la începuturi atunci când încă aeroporturile nu erau liberalizate. Cei din Hare Krishna stăteau în faţă îmbrăcaţi în galben. Oamenii veneau la aeroport şi cei din Hare Krishna, care intonau celebrele lor cântece, le dădeau un trandafir. Cinci paşi mai încolo una dintre domnişoarele adepte ale Hare Krishna îi cereau o donaţie. E un procedeu tipic de manipulare. Şi peste câtva timp mai încolo cei care trecuseră prin schemele acestea de manipulare aruncau dezgustaţi floarea şi cei din sectă veneau, o culegeau şi o distribuiau. Ar fi putut face la fel şi cu bibliile. Important e să nu se piardă. Biblia avea aici semnul unui mesaj. Ea cuprindea şi vestea bună mai ales dacă sunt neotestamentari. Ei poate aşa au găsit o manieră prin care au vrut să-şi anunţe colegii de generaţie că aduc vestea ce bună, însă cei care veneau la UNTOLD aveau o altă veste bună de ascultat: mesajele sunt diferite. Din păcate ar trebui să recunoaştem că o anumită latură a mesajului religios este depăşit şi aparţine istoriei. Omul are nevoie de spectacol vital, cum e şi cel de la UNTOLD”, a spus Aurel Codoban, expert în filosofia religiei.
Gest inadecvat şi provocator
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov, spune că un astfel de gest nu e în practica ortodoxă. Gestul, crede părintele, este o provocare şi poate duce la profanare.
„Probabil nu e adecvat nici să dai bilete la UNTOLD la intrarea în biserică, nici să dai biblii la intrarea în festivalul UNTOLD. Nu e în practica ortodoxă să facă un astfel de prozelitism stradal şi mai ales un prozelitism care poate fi considerat o provocare. Trebuie găsit foarte bine contextul când să împarţi cuvântul lui Dumnezeu şi când să vorbeşti despre El. Nu trebuie să provoci şi mai ales să pui într-un context în care biblia să fie profanată. Prozelitismul nu e o formă de misiune. Biserica îşi face misiunea printre oameni, dar ţinând cont de contextul în care trebuie făcută această misiune şi mai ales de efectele pe care ea trebuie să le aducă. Un astfel de gest, de a împărţi biblii în zona festivalului de muzică, poate fi provocator şi induce la profanare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.
De ce este bun un asftel de gest?
Pe de altă parte purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice Cluj-Gherla susţine că un astfel de gest este un lucru bun, însă este de părere că tinerii nu se duc la UNTOLD să citească Sfânta Scricptură, ci să se distreze.
„A împărţi cuvântul lui Dumnezeu, a dărui o biblie cuiva este un lucru bun. Cuvântul lui Dumnezeu reprezintă pentru toţi creştinii fundamentul vieţii creştineşti. A cunoaşte acest cuvânt al lui Dumnezeu, a cunoaşte biblia este un lucru cât se poate de creştinesc şi care cred că se cuvine fiecărui creştin să-l practice: să citească şi să aprofundeze cuvântul lui Dumnezeu. Faptul că aceşti domni împărţeau biblii nu-l văd neaparat ca pe ceva negativ. Ca o primă abordare dacă aceste cadoruri sunt împărţite cu alt scop, dacă urmăresc altceva aceşti domni este o altă discuţie. Ca gest în sine nu consider că este ceva negativ. Dimpotrivă. Cred că a da cuvântul lui Dumnezeu şi a-l oferi celorlalţi este un lucru cât se poate de creştinesc şi este foarte bine dacă mai sunt oameni care au posibilitatea aceasta de a oferi biblii tinerilor. Probabil că cei care au împărţit bibliile s-au gândit că fiind atât de mulţi tineri este un moment potrivit să împartă aceste biblii. Într-adevăr, este puţin decalat ca oportunitate. Acolo tinerii nu s-au dus cu gândul să citească Sfânta Scriptură, ci s-au dus cu un alt gând. Probabil că au considerat că acolo sunt foarte mulţi tineri şi că pe lângă muzica aceea care se ascultă şi programul care a fost stabilit să existe şi cuvântul lui Dumnezeu. Dacă tinerii nu erau receptivi gestul lor nu a avut impactul pe care şi l-au dorit. Eu revin la gestul în sine: a da cuiva o biblie este un gest creştinesc, este foarte bine. Cu toţii ar trebui şi tinerii şi cei mai puţini tineri să aprofundăm acest cuvânt al lui Dumnezeu şi să-l trăim în viaţa noastră creştinească”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, părintele Daniel Avram.
Fiecare avea variante
Psihologul clujean Daniel David cataloghează gestul drept unul „normal într-o situaţie neobişnuită”.
„Unii oameni care doresc să-şi promoveze valorile - în acest caz valorile religioase - caută în mod natural situaţii în care se formează grupuri de oameni, deoarece astfel acelaşi mesaj ajunge simultan la mai mulţi oameni. Fiecare are dreptul său şi trebuie respectat că încearcă să şi-l exercite, atâta timp cât nu afectează drepturile celorlalţi. Spre exemplu, cei care au împarţit biblii aveau dreptul să facă asta, iar ceilalţi aveau libertatea să le refuze. Aşadar, îl văd ca un comportament normal într-o situaţie neobişnuită. Dacă împărţirea bibliilor ar fi fost motivată de faptul că cei cărora li se dau au o lipsă (ex. nu sunt credincioşi), atunci nu ar fi un semn de bunăcuviinţă”, a spus psihologul Daniel David, cel care a realizat studiul despre psihologia poporului român şi profilul psihologic al românilor.