Actualitate

Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul "Puck" ajunge la Teatrul bucureștean "Țăndărică"

Spectacolul "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele", prezentat la Cluj de artiștii Teatrului "Țăndărică" din București, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol al celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete "Puck".

Evenimentul a reunit, timp de o săptămână, aproximativ 7.000 de spectatori, care au venit să vadă cele 32 de spectacole jucate la Cluj-Napoca de teatre din țară și din străinătate, din țări ca Danemarca, Slovenia, Ungaria, Rusia sau Moldova, dar și să viziteze expoziții și să audieze conferințe pe tema festivalului.

Piesa lui Matei Vișniec "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele", în regia lui Ioan Brancu, este prezentată ca fiind "un poem plin de tandrețe și candoare despre prietenie, solidaritate și speranță".


"Mai precis, este povestea unui om de zăpadă care pornește într-o călătorie pentru a convinge soarele să își domolească razele care îl topesc. El își face mulți prieteni pe drum și ajunge să îi ceară astrului ceresc ajutor pentru ei. Căldura își face între timp efectul. Tot ce rămâne din omul de zăpadă este inima lui roșie care pulsează. Impresionat, soarele îi promite că îl va readuce la viață în iarna următoare și că îl va transforma în vis. Poate de aceea, în fiecare iarnă apare în curți, parcuri, pe străzi, mereu mai proaspăt pentru a ne înveseli", se arată într-un comunicat transmis de organizatorii festivalului.

Premiul pentru scenografie i-a fost acordat Eugeniei Tărășescu Jianu, pentru spectacolul "Mica Sirenă" al Teatrului "Căluțul de Mare" din Constanța. De asemenea, premiul pentru muzică a fost primit de Alexandru Berehoi, tot pentru spectacolul "Mica Sirenă".


Au mai fost acordate distincții pentru Interpretare colectivă (pentru personajul Ghionoaia din "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte" al Teatrului "Merlin" din Timișoara) și Interpretare individuală (pentru personajul Mica Sirenă — Dana Manolache și Lucian Orbean în spectacolul "Prințesa mecanică", Teatrul "Ciufulici", Ploiești).

Premiul special al juriului a fost înmânat interpreților personajului Lupul din "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele", al Teatrului "Țăndărică". Premiul special al juriului pentru coerență și păstrarea tradiției a fost acordat spectacolului "Copacul care se înalță la cer" al Trupei "Lilliput" din Oradea.


În cadrul galei de vineri seară, a mai fost acordat și Premiul special al juriului pentru atmosfera spectacolului "Muck cel Mic", prezentat de Teatrul "Prichindel" din Alba Iulia.

De asemenea, directorul Teatrului de Păpuși "Puck" din Cluj-Napoca, Emanuel Petran, i-a înmânat un premiu special regizorului Traian Savinescu, cel care a fondat festivalul, în urmă cu 15 ani.


Ediția din acest an a festivalului a avut loc între 17 și 21 octombrie. Juriul competiției a fost condus de Slobodan Markovic, organizator al unor festivaluri internaționale de profil și a fost format din teatrologul Eugenia Sarvari, lectorul universitar Katona József, profesorul și dramaturgul Ovidiu Pecican și scenograful Epaminonda Tiotiu.

Teatrul de Păpuși "Puck" a fost înființat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secția română, cât și la cea maghiară, precum și importante premii și nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuși "Puck" este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituția clujeană este gazda Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete "Puck".

Etichete: teatrul puck
Ultimele Stiri
abonare newsletter