Actualitate

Mesajul lui Emil Boc după protestul felecanilor. “Fac apel la raţionalitate, să nu se manipuleze oamenii”

Peste 300 de persoane din comuna Feleacu au protestat duminică faţă de neretrocedarea a peste 400 de hectare de livezi aflate în Cluj-Napoca. Nici Primăria şi nici Prefectura Cluj nu şi-au trimis vreun reprezentat să stea de vorbă cu oamenii. Aşa cum ne-a obişnuit, primarul Emil Boc s-a ascuns în spatele unui microfon de la un post de radio local de unde a reacţionat la protestul felecanilor.

„Vreau ca oamenii să fie informaţi corect, vreau să corectez unele informaţii apărute în spaţiul public, spuse acolo. S-a afirmat acolo că Primăria Cluj-Napoca a dat terenul la USAMV şi nu l-a retrocedat felecanilor şi, mai mult, că pe terenul felecanilor, Primăria Cluj-Napoca a inaugurat un Centru de cercetare împreună cu premierul Cioloş la USAMV. Sunt două lucruri complet neadevărate. În primul rând, terenul pe care USAMV l-a primit pentru Staţiunea de cercetare a fost dat de către Guvern prin Hotărâre de Guvern, cred că prin 2015, fără niciun fel de implicare a Primăriei Cluj-Napoca, pentru că este domeniu public al statului şi doar Guvernul poate dispune de domeniul public al statului. În al doilea rând, dimpotrivă, Primăria Cluj-Napoca, în faza iniţială, în 2008, a retrocedat proprietarilor terenul de pe zona Staţiunii de cercetare, dar staţiunea a atacat în instanţă şi a obţinut anularea dispoziţiilor date de Primăria Cluj-Napoca şi după aceea, prin Hotărâre de Guvern, s-a dat USAMV”, a spus Boc.

El a adăugat că instituţia pe care o conduce îi va ajuta pe felecani să îşi recupereze terenurile.


“Terenul pe care s-a construit Institutul de cercetare al USAMV, care este într-adevăr o bijuterie ştiinţifică a Europei, este terenul USAMV, aflat în proprietatea lor, este aici în Zorilor, la capătul cimitirului, aproape în buricul târgului, nu are legătură nici cu retrocedarea făcută de către Guvern, pentru că noul Institut s-a făcut pe fonduri europene. Ceea ce a mai rămas de lucru, şi acum, aici, se lucrează cu Prefectura Cluj, cu Primăria Feleacu, cu Primăria Cluj-Napoca, pentru zona Cărărele, este vorba de circa 80-100 de hectare ce au mai rămas de pus în posesie. Acolo a fost un conflict de legi, pe de o parte, în anii 90 Primăria Feleacu a pus în posesie pe registrele agricole, după care a apărut o altă lege, şi punerea în posesie s-a făcut pe cărţi funciare. Datorită faptului că există suprapuneri, trebuie analizată fiecare parcelă de teren în parte şi se lucrează de o bună perioadă de timp, iar Primăria Cluj-Napoca îşi va da tot concursul şă îi ajute pe cei din Feleacu să îşi primească partea aceea de teren care li se cuvine. S-a spus că am fost amendat de către prefect în 2013, aşa este, dar pentru că noi am demonstrat că nu este vina noastră, noi am câştigat în instanţă şi a fost anulată amenda prefectului de 20.000 de lei. Fac apel la raţionalitate, la înţelegere, să nu se manipuleze oamenii prin informaţii greşite", a mai precizat primarul Clujului.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi aici.

abonare newsletter