Actualitate

Membrii Corului Armatei Roşii, decedaţi în tragedia aviatică din ziua de Crăciun, au cântat anul trecut la Cluj - VIDEO

Un avion rusesc a dispărut de pe ecranele radarelor la câteva minute după decolarea din staţiunea Soci, iar fragmentele avionului au fost găsite în Marea Neagră. Aeronava transporta trupa Alexandrov şi membri ai Corului Armatei pentru un concert de Crăciun la baza militară rusă din Latakia. Anul trecut în luna septembrie, Corul Armatei Roşii a susţinut un concert la Cluj în Sala Polivalentă.

Ansamblul Aleksandrov, marele Cor al Armatei Roşii, este un grup artistic militar din Rusia, alcătuit din cântăreţi, muzicieni şi dansatori. Un număr de 64 de membri al Ansamblului Aleksandrov, inclusiv conducătorul acestuia, Valeri Halilov, au murit duminică într-un accident de avion produs în apropiere de Soci.

Un avion militar rusesc, TU-154, cu 92 de persoane la bord, s-a prăbuşit duminică dimineaţă în Marea Neagră, în apropiere de Soci, la puţin timp după decolare, în timpul unui zbor spre Siria.


Ministerul rus al Apărării a anunţat că nu există supravieţuitori.


La bord se aflau şi 64 de cântăreţi din Corul Armatei Roşii, dansatori şi membri ai orchestrei. Ansamblul Aleksandrov este corul  oficial al forţelor armate ruse. El include o formaţie de instrumentişi şi o companie de dans.

Avionul, de tip Tupolev-154, aparţinea Ministerului Apărării şi ducea corul să susţină un concert de Crăciun la o baza aeriană rusă din Siria. Nouă jurnalişti ruşi, inclusiv o echipă de televiziune de la Pervîi Kanal, se aflau printre pasageri.


ISTORICUL CORULUI ARMATEI ROŞII

Pentru a înţelege faima de care se bucură acest ansamblu coral trebuie mers pe firul istoriei Rusiei şi al fostei Uniuni Sovietice. Acest cor masculin a fost creat pentru a servi şi a susţine interesele patriei, pentru ”a ridica moralul trupelor” şi pentru a stimula ”idealul revoluţionar” al ţării.


STILUL MUZICAL ŞI MOMENTELE MARCANTE DIN REPERTORIUL CORULUI

Corul Aleksandrov, considerat cel mai mare ansamblu artistic din Rusia, este renumit pentru fineţea şi puritatea interpretării muzicale academice. Aranjamentele muzicale ale ansamblului combină cu succes instrumentele populare ruseşti - balalaica şi acordeonul cu butoane - cu instrumente de suflat din metal şi lemn.

Repertoriul acestui ansamblu coral include piese ruseşti celebre, precum ”Kalinka” şi ”Katiusha”, dar şi prelucrări ale unor piese internaţionale la fel de celebre, lansate de trupele The Beatles şi Queen.


De-a lungul anilor, Corul Armatei Roşii a colaborat cu artişti de renume, precum Céline Dion, Jean-Jacques Goldman, Vincent Niclo, Julia Migenes,  Laurent Gerra.

Din palmaresul ansamblului rusesc nu lipsesc momente artistice extraordinare, precum concertul din 2004 susţinut la Vatican, cu binecuvântarea Papei Ioan Paul al II-lea, şi un concert din 2007, care a avut loc la sediul Alianţei Nord Atlantice (N.A.T.O) de la Bruxelles.

COVERURI ALE PIESELOR ”GET LUCKY” ŞI ”HAPPY”

La începutul anului 2014, Corul Armatei Roşii a făcut senzaţie în presa internaţională, după ce a interpretat celebrul single ”Get Lucky” al grupului electro-pop Daft Punk la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, organizate în 2014 la Soci. Evenimentul a fost vizionat de 3 miliarde de telespectatori din lumea întreagă. 

Pe 1 ianuarie 2015, Corul Armatei Roşii a impresionat încă o dată, sărbătorind Anul Nou cu un cover al celebrei piese ”Happy”, interpretată de artistul american Pharell Williams.

Popularitatea ansamblului i-a inspirat şi pe alţi artişti aflaţi în căutarea celebrităţii. În 2013, o falsă trupă, care pretindea că era Corul Armatei Roşii, a înregistrat un cover al cântecului ”Skyfall”, interpretat de Adele, iar videoclipul acelui cover, publicat pe platforma YouTube, a fost vizionat de mai multe mii de persoane.

Corul intenţiona să participe şi la ediţia 2017 a Eurovision, programată să se desfăşoare în Ucraina.

abonare newsletter