Actualitate

UPDATE Protest masiv la Cluj-Napoca. Numărul manifestanţilor a depăşit 5.000 de persoane: "PSD nu uita/ ţara asta nu-i a ta" şi "Ruşine să vă fie, în democraţie hoţii stau la puşcărie"

Peste 5.000 de persoane s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, la mitingul de protest faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului care vizează graţierea şi Codul Penal. Manifestanţii, în marea lor majoritate tineri, au pancarte şi scandează lozinci împotriva Guvernului, cerând, totodată, "un CNA funcţional". Ei şi-au arătat nemulţumirea şi faţă de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

UPDATE ORA 18.35

Numărul participanţilor la protestul din Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca a depăşit, la ora transmiterii acestei ştiri, cinci mii de persoane, iar acţiunea este în plină desfăşurare. Manifestanţii au plecat în marş din Piaţa Unirii pe bulevardele Eroilor şi 21 Decembrie, urmând să revină în punctul de plecare al acţiunii.

În jurul orei 17.45, clujenii adunaţi în Piaţa Unirii în urma apelului pe reţelele de socializare au plecat în marş pe străzile municipiului, scandând lozinci antiguvernamentale şi solicitând renunţarea la proiectele de ordonanţe de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea Codului Penal.


La ora transmiterii acestei ştiri, oamenii continuă acţiunea, în condiţiile în care la Cluj se înregistrează minus 4 grade.

ŞTIRE INIŢIALĂ

Încă înainte de ora 17.00, clujenii au început să se adune în Piaţa Unirii, din municipiu, la ora transmiterii acestei ştiri numărul manifestanţilor ridicându-se la aproape două mii.


Protestatarii au pancarte pe care se poate citi: "Vrem justiţie, nu corupţie", "PSD nu uita/ ţara asta nu-i a ta", "Jos Ciorbea", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie" şi scandează lozinci cerând demisia Guvernului.

De asemenea, la îndemnul organizatorilor, manifestanţii scandează "Fără amnistie, drept în puşcărie",  "Uniţi salvăm toată România", Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi".


Totodată, protestatarii scandează lozinci adresate CNA, cerând: "Un CNA funcţional".

De asemenea, protestatarii au scandat ''Demisia'', ''Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie'', ''Dragnea, nu uita, va veni şi vremea ta''.


''Domnul Ciorbea nu şi-a dat demisia săptămâna trecută şi trebuie să-i reamintim şi asta pentru început. Clujul n-are amnezie. Ne-am adunat iarăşi aici pentru că miercurea trecută Guvernul a insistat să dea pe ascuns, într-un mod complet netransparent şi fără consultare publică, o ordonanţă de urgenţă pentru promovarea graţierii şi a amnistiei mascate. Amnistie mascată pentru că presupunea o serie de modificări aduse Codului penal, în urmă cărora ar fi scăpat foarte mulţi inculpaţi, cercetaţi penal, fără plata prejudiciilor şi fără să-şi execute pedepsele. (...) Considerăm că ordonanţa respectivă aduce o gravă atingere independenţei justiţiei din România şi nu lasă instituţiile abilitate, cum e DNA, să-şi facă treaba'', a spus, în faţa mulţimii, la portavoce, unul dintre participanţii la miting.

Manifestanţii, care sunt în cea mai mare parte tineri, vor merge în marş, din Piaţa Unirii, pe Bulevardul Eroilor, apoi pe Bulevardul 21 Decembrie şi înapoi în Piaţa Unirii.


"Votul din 11 decembrie nu reprezintă un cec în alb şi nu vă dă dreptul, celor din coaliţia de guvernare, să aduceţi atingere separaţiei puterilor în stat. Cerem retragerea ordonanţei cu graţierea şi legile să fie pentru cetăţeni, nu pentru politicieni”, a declarat unul dintre participanţi.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii continuă să vină în Piaţa Unirii, autorizaţia pentru protest fiind valabilă până la ora 19.00.

Proteste similare sunt anunţate pentru duminică seară în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară: Piteşti, Piatra Neamţ, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Braşov, Iaşi. De asemenea, sunt anunţate mitinguri şi la Copenhaga, Paris, Londra, Haugesund (Norvegia).

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei, şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevedea că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice. În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului retragerea celor două ordonanţe. "Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook. Şeful statului a precizat că Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupţie, abuz în serviciu şi integritate, ”în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă”.

abonare newsletter