Actualitate

Pedepse mai mari pentru elevii bătăuşi

Actele de violenţă la adresa dascălilor ar putea fi descurajate prin majorarea pedepselor cu o treime pentru elevii indisciplinaţi, potrivit unui proiect de lege.

Elevii care îşi lovesc, ameninţă sau jignesc profesorul ar urma să primească pedepse mărite. Un proiect de lege iniţiat de senatorul Şerban Nicolae prevede ca pedeapsa pentru elevii bătăuşi de peste 16 ani sau pentru părinţii agresivi să fie majorată cu o treime. Sancţiunea se aplică inclusiv în cazul jignirilor sau umilinţelor la care sunt supuşi profesorii.

În decembrie anul trecut, o profesoară de limba română din comuna Todirești din județul Vaslui a fost bătută de un elev de clasa a șasea, nemulțumit de nota pe care o primise. Băiatul a aşteptat ca profesoara să iasă de la ore şi a atacat-o, lovind-o cu o ţeavă peste picioare. Poliţia a deschis un dosar penal, dar cum băiatul are doar 12 ani, nu a putut fi sancţionat. Singura pedeapsă: nota 1 la purtare.


Iniţiatorul proiectului de lege se bazează pe un studiu făcut de Ministerul Educaţiei: în 1.200 de şcoli. Concluzia documentului: peste 70.000 de profesori au fost cel puţin o dată ameninţaţi, jigniţi sau chiar loviţi.

Proiectul a trecut deja de Camera Deputaţilor şi urmează să fie votat în plenul Senatului. Dacă va fi adoptat, va merge la preşedinţie pentru promulgare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter