Actualitate
Clujul rămâne fără un viceprimar. Anna Horvath îşi anunţă marţi demisia din funcţie
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, plasată de către DNA sub control judiciar pentru fapte de corupţie, îşi va anunţa marţi demisia din funcţie în plenul Consiliului Local.
Mâine are loc şedinţa de Consiliu Local în care Anna Horvath îşi va anunţa demisia. Primarul Emil Boc a anunţat că noul viceprimar al orașului va fi desemnat tot de către UDMR.
"S-au împlinit 5 luni de când sunt sub control judiciar şi s-a instituit interdicţia de a-mi exercita funcţia de viceprimar. În aceste cinci luni am fost în concediu fără plată, nu am avut niciun venit. Sunt o persoană activă, iar interdicţia care mi se impune şi care nu are nicio limită juridică în timp mă conduce la decizia de a nu putea continua, astfel că în prima şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca îmi voi înainta demisia din funcţia de viceprimar. Mi-am făcut datoria şi mi-am exercitat atribuţiile aşa cum am jurat, respectând Constituţia şi legile ţării în beneficiul clujenilor. Nu îmi rămâne decât să mă lupt în justiţie pentru a-mi găsi dreptatea. Mulţumesc echipei din Primărie şi colegilor mei, primarului Emil Boc şi viceprimarului Dan Tarcea cu care am format o echipă extraordinară”, a spus Horvath, în urmă cu două săptămâni.
Aceasta îşi va continua activitatea ca şi consilier local din partea UDMR în Consiliul Local Cluj-Napoca.
Anna Horvath este cercetată sub control judiciar de DNA Cluj pentru trafic de influenţă, după ce, în 10 octombrie, procurorii au făcut percheziţii la Primăria Cluj-Napoca şi la domiciliul său, suspectând nereguli în finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2016.
În 13 octombrie, Horvath a anunţat pe o reţea de socializare că îşi va lua concediu fără plată pe durata celor 60 de zile de control judiciar dispuse de DNA, considerând că ar fi incorect să obţină remuneraţie în condiţiile în care nu poate presta munca la care s-a angajat.
Horvath a contestat măsura controlului judiciar în instanţă, inclusiv la ICCJ, dar demersurile sale au fost respinse.
Viceprimarul din Cluj-Napoca Horvath Anna a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, în dosarul în este acuzată că, în perioada februarie-mai, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din Primărie, pentru ”urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” pentru care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice, ea cerând în schimb 60 de abonamente la două festivaluri de muzică pentru voluntarii care o sprijineau în campania electorală la alegerile locale.
Mai mult, Horvath este suspectată de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) de conflict de interese.
“În perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 - 2016, Anna Horvath a participat la ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost adoptată o Hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociația Claudiopolis – Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia aceasta deține calitatea de președinte, și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic”, spunea în februarie ANI. Horvath a respins toate acuzaţiile.
Anna Horvath a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca din 2012.