Actualitate

De 10 ani, primarul Clujului promite demolarea garajelor. Acum, Boc spune că peste 350 de garaje vor dispărea. Când?

Demolarea garajelor este un subiect despre care autoritățile locale vorbesc de cel puțin 10 ani. Cu toate acestea, garajele sunt bine mersi între blocuri.

Primarul Clujului și-a propus să desființeze, nici mai mult, nici mai puțin, 350 de garaje de tablă din cartierul Mănăștur pentru a face loc noilor parkinguri, unul pe Primăverii-Gârbău și al doilea pe Mogoșoaia. Emil Boc nu este la prima declarație de acest gen, în fiecare an el "amenințând" proprietarii că aceste garaje urmau să fie demolate.

“În funcție de rezolvarea problemelor juridice legate de terenuri și de proiectele de parkinguri propuse, ele treptat vor fi desființate. De exemplu, am avut marți o ședință a Comisiei de Urbanism, unde am discutat două proiecte: unul pe strada Primăverii și unul pe strada Mogoșoaia, unde vor dispărea peste 350 de garaje pentru că deja situația juridică este în regulă. Doar discutăm forma de amplasare a parkingului sau a parkingurilor pentru că au fost două subiecte degajate în urma discuțiilor, s-a dat termen de trei săptămâni pentru a se reveni cu proiecte alternative ca urmare a solicitărilor cetățenilor pentru locuri de parcare și parkinguri", a declarat Emil Boc la un post de radio local.


Nu se știe cum vor arăta parkingurile

Potrivit primarului, "există o propunere de a construi un parking monolit cu o structură de trei-patru etaje, care să aibă 300-400 de locuri sau o altă alternativă de a avea parkinguri mai mici, cu demisol, parter și etaj, astfel încât să respectăm calitatea spațiului public".

"Urmează să se pronunțe specialiștii, să vină cu propuneri, să analizăm implicațiile cu privire la dreptul la proprietate pentru că asta ar însemna să se extindă și pe alte locații pe care nu le-am avut în vedere și după trei săptămâni vom reintra în Comisia de Urbanism, cu cele două locații, dar și altele, în prezența cetățenilor de pe străzile amintite, cetățeni care au fost la ședința Comisiei de Urbanism de marți", a  mai spus Boc.


Garajele, depozite pentru murături, mașinile stau parcate pe spațiile verzi

În fiecare cartier există zeci de garaje din tablă care sunt folosite mai mult sau mai puțin pentru mașini, dacă luăm în considerare reclamațiile și sesizările adresate conducerii Primăriei Cluj-Napoca. Clujenii spun că unii proprietari de garaje le folosesc ca depozit, în timp ce autoturismele sunt parcate în fața garajelor sau pe spațiile verzi.

Promisiuni de construire, niciun parking nou

Încă de acum trei ani, Primăria Cluj-Napoca a început demersurile pentru construirea celui de al patrulea parking suprateran din cartierul Mănăştur amplasat pe strada Primăverii nr. 20 – Aleea Gârbău nr.7. Costurile ridicării acestui parking sunt exorbitante, 8,2 milioane de euro.


În cartierul Mănăştur, a fost construit în urmă cu câţiva ani un parking suprateran, tot pe strada Primăverii şi încă unul pe strada Mehedinţi. Acesta din urmă are capacitatea de 126 de locuri. În acelaşi cartier, anul trecut au început lucrările la un alt parking nou, pe strada Negoiu, dar la scurt timp au fost blocate din cauză că firma constructoare a intrat în faliment.

Clujenii sunt nemulțumiți de viitorul parking

La dezbaterea bugetului pe anul 2017 care a avut loc în Mănăștur, clujenii care locuiesc în vecinătatea viitorului parking de pe Primăverii – Gârbău și-au strigat nemulțumirile față de viitorul parking, spunând că acesta se construiește prea aproape de blocurile lor. Oamenii spuneau că nu vor mai avea soare în apartamente. Boc le-a promis că nu se va construi parkingul până când nu vor avea loc și discuții cu cetățenii.


I-a fost frică lui Boc că pierde voturi?

În 2013 a vobit Boc pentru prima dată despre demolarea garajelor, discuțiile fiind reluate doi ani mai târziu. În 2015, primarul Clujului spunea că va începe demolarea primelor garaje dintre blocuri. Dar cum un an mai târziu era an electoral, Boc a amânat această acțiune. Pe lângă problema terenurilor revendicate, se poate pune o întrebare de natură socio-politică: primarul ar fi putut pierde câteva mii de voturi dacă ar fi demolat garaje când a promis că o va face. În primul rând, cei care vor să dispară garajele din tablă sunt cei care nu au unul, pe când, în mod sigur proprietarii garajelor nu își doresc să rămână fără ele. În Cluj-Napoca, familiile tuturor proprietarilor de garaje însumează câteva mii de votanți și ar fi fost foarte probabil ca aceștia să nu își fi dat votul la alegerile din iunie 2016, dacă primarul i-ar fi lăsat fără garaje.

abonare newsletter