Actualitate

Realitatea din spatele statisticilor. Cât de sigur este cu adevărat Clujul?

Anul 2017 a debutat cum nu se poate mai prost pentru poliţişti, cu oameni jefuiţi sau cu vânzători ameninţaţi cu cuţitul la gât, într-un Cluj desemnat oraşul în care românii se simt cel mai în siguranţă.

sursa foto jurnaliştii.ro sursa foto jurnaliştii.ro

După ce în luna februarie, un bărbat a fost atacat şi jefuit de trei bărbaţi în Piaţa Muzeului, zilele trecute, un jaf armat la un magazin din Gheorgheni i-a pus în alertă, din nou, pe poliţişti. Asta în timp ce, capii Poliţiei Cluj scriu rapoarte peste rapoarte asupra eficienţei activităţii unităţilor de poliţie.

Cu pistolul la tâmplă  

Un jaf a avut loc în noaptea de joi spre vineri la un magazin non-stop din cartierul Gheorgheni. Din fericire, nu au fost victime. Potrivit unor surse, tâlharii ar fi avut un pistol, însă poliţiştii clujeni nu ştiu sau refuză să dea detalii, rezumându-se la a spune doar că la faţa locului au găsit un cuţit. Jaful a avut loc în jurul orei 4.30, pe strada Snagov. În magazin era o singură vânzătoare.


“În jurul orei 4.30 am avut o solicitare la un magazin non-stop. Au intrat două persoane şi folosind ameninţări au sustras o sumă de bani din casa de marcat şi un cartuş de ţigări. La faţa locului am găsit un cuţit. Facem cerectări pentru tâlhărie calificată. Sunt în alertă efectivele de la Poliţia municipiului Cluj-Napoca şi de la de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi alte structuri pentru identificarea şi prinderea celor două persoane bănuite”, spun reprezentanţii IPJ Cluj.

Strâns de gât în centrul Clujului şi tâlhărit

În februarie, reprezentanţii unui bar din Piaţa Muzeului făceau publice nişte imagini surprinse de camerele de supraveghere care arătau atacul asupra unui bărbat. Acesta a fost jefuit de trei bărbaţi în Piaţa Muzeului. Pe filmare se poate vedea cum bărbatul mergea liniștit pe stradă, iar la un moment dat a fost atacat de către trei tâlhari, exact ca și într-un film cu gangsteri. Unul dintre atacatori îi dă cu spray paralizant în ochii victimei, apoi, din spate apare un alt tâlhar care îl strânge pe bărbat de gât până când victima cade la pământ. Apoi, toți trei tâlharii îl imobilizează, îl buzunăresc și îi fură toate bunurile. Ca să fie tabloul complet, cei trei tâlhari au fost prinşi cu ajutorul patronului barului respectiv, la acea vreme reprezentanţii IPJ Cluj neavând nici măcar cunoştinţă de data la care s-a întâmplat tâlhăria, precizând că aceasta a avut loc în data de 2 ianuarie, în condițiile în care aceasta fost comisă în noaptea de 31 ianuarie/1 februarie la ora 4.43 dimineaţa.


Rapoarte “eficiente” sau cum să nu recunoşti că eşti depăşit de situaţie

Între timp, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), care nu ştim sigur cu ce se ocupă şi ce rol are în comunitate, a întocmit un raport asupra eficienţei activităţii unităţilor de poliţie pe anul 2016. Acest raport va fi discutat şi aprobat în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean Cluj.

Din document, află că în anul 2016, activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj s-a axat, în principal, pe creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului, dar pe de altă parte, statisticile Poliţiei Cluj arată că infracţiunile contra patrimoniului, în special furturile, reprezintă peste 55% din totalul infracţiunilor înregistrate în anul 2016 (raportul nu precizează câte infracţiuni au fost comise anul trecut la nivelul judeţului).


“În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii - din analiza datelor statistice rezultă că în anul 2016, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au fost înregistrate cu 0,16% mai puţine sesizări de infracţiuni decât în anul 2015. Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă peste 55% din totalul infracţiunilor înregistrate în anul 2016. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (69,30%). Infracţiunile contra patrimoniului sesizate au scăzut cu 5,45%, fiind înregistrată o diminuare de 8,63% a infracţiunilor de furt faţă de anul 2015. În anul 2016, infracţiunile stradale sesizate au reprezentat 7,31% din totalul infracţiunilor sesizate. Ponderea cea mai mare o au furturile din buzunare, poșete, genți, acestea reprezentând 45,61% din totalul infracţiunilor stradale sesizate”, se arată în documentul citat.

abonare newsletter