Actualitate

Doi jurnalişti britanici, la Cluj. Spre deosebire de colegii lor, au găsit şi lucruri bune

În ultimii ani, jurnaliştii britanici veniţi la Cluj au scos în evidenţă doar părţile negative ale oraşului: romii de la Pata Rât, cerşetorii sau câinii vagabonzi.

O jurnalistă britanică povestește cum a petrecut cinci zile în România explorând peisajele frumoase din Transilvania cu un buget redus.

„Mi-ar plăcea să spun că excursia a fost gândită în detaliu, însă cu siguranță nu a fost așa. Eu și partenerul meu ne-am decis să pornim către o anumită destinație: România, în luna august, 2016”.


„Sunt lupi și castele gotice și am fi putut să purtăm chiar pălării în stilul Van Helsing”, a afirmat jurnalista în articolul publicat în The Telegraph.

“Plus, Prinţul Charles are o casă aici – deci ar trebui să fie ceva frumos”.


Jurnalista a povestit cum a ajuns în Cluj-Napoca, unde și-a căutat cazare la fața locului, fără o rezervare anterioară. Multitudinea blocurilor de beton au atras atenția turiștilor la intrarea în oraș.

“Clujul este unul dintre cele mai mari orașe din România și a fost cândva capitala Transilvaniei, dar nu părea prea aşa pe măsură ce mergeam dinspre aeroport - mai mult de 1960 de blocuri de beton decât 1260 de pietre medievale. Apartamentul nostru, în interiorul unui bloc din perioada comunistă, era masiv în interior, cu un balcon de unde puteai privi oraşul și cu un decor care nu se schimbase din anii ’80 (sau poate mai devreme), dar la 25 de lire pe noapte nu ne-am plâns”, se arată în articol.


În centrul vechi al Clujului, jurnalista a amintit de amestecul de clădiri în stil medieval și fațade Baroc, dar și de „impunătoarea biserică gotică” Sfântul Mihai. Centrul Clujului e „un loc bun unde poți să bei o bere”, după cum a descris jurnalista.

“Am petrecut seara în centrul vechi, un amestec de fațade baroc şi medievale. Ce-ţi fură privirea este Biserica Sf. Mihail. Întunecată, gotică și impunătoare, este centrul evident al Clujului, iar cafenelele din Piața Unirii sunt un loc bun pentru a bea o bere. În curând ne-am aflat povestindu-ne povestiri macabre, în timp ce ne uitam la ferestrele întunecate ale bisericii și ne gândeam la următoarea noastră oprire: Transilvania”, mai scriu jurnaliştii.


A doua zi, cei doi au închiriat o mașină și, după câteva căutări pe internet, au decis să viziteze satul Cund, din județul Mureș.

În drum, ei s-au oprit și la Salina Turda, o „peșteră subterană de proporții epice care are mai multe în comun cu un decor Star Wars decât cu un muzeu”. La ieșire, cei doi au savurat langoși, despre care jurnalista a spus că sunt „pâini prăjite delicioase”.


După ce au ajuns în micul orășel Cund, turiștii britanici au mâncat supă de cartofi, brânză și pâine făcută în casă.

În a treia zi, au ajuns în Sighișoara unde au fost uimiți de frumusețile străduțelor medievale, dar și de Biserica din Deal, „o biserică subestimată aflată la 428 de metri deasupra nivelului mării”, despre care britanica a afirmat că „este un loc cu o priveliște precum unui oraș de lângă mare, doar că fără apă, unde faci o pauză pentru a admira peisajul”.

Brașovul a fost descris ca un oraș „frumos și cu istorie” și asemnănat Hollywood-ului datorită scrisului de pe Tâmpa.  Biserica Neagră a fost un alt obiectiv turistic vizitat, dar și Castelul Bran.

Ultima zi din vacanță a fost petrecută în București, oraș care nu a fost la fel de impresionant pentru jurnalista The Telegraph, la un moment dat gândindu-se chiar să se întoarcă în Transilvania.

În total, cei doi au cheltuit 479 de lire. Drumul cu avionul a costat 220 de lire, închirierea mașinii 107 lire, iar combustibilul 35 de lire. Costul celor cinci locuri de cazare a fost de 117 lire, în total.

Ultimele Stiri
abonare newsletter