Actualitate
„Întâlnirea poienarilor” - GALERIE FOTO
Poienari din toată țara și din toată lumea s-au strâns duminică pentru a sărbători și omagia ceea ce în tradiția românească este cunoscut sub genericul „fiii satului”, iar în tradiția locului a luat numele de „Întâlnirea poienarilor”.
Sute de viețuitori ai localității Poieni și alte zeci de fii ai satului răspândiți care pe unde, convocați din inițiativa Dianei Benea (profesor la Facultatea de fizică), s-au adunat pentru a da cinstire împreună locului unde s-au născut și îndemn dulcilor amintiri ale copilăriei și tinereții.
O nota particulară acestei întâlniri a fost dată de preotul Cosmin Copaciu, care, fiind și ziua Schimbării la față, a indus o tentă duhovnicească întregii sărbători, partea principală a evenimentului având loc în biserica satului. Tocmai din acest motiv, au curs mai degrabă lacrimi ale revederii și rememorării, decât vin și bere, cum se obișnuiește în tradiția neoficială a unor astfel de evenimente.
Așadar, după liturghia de cuviință, a fost ținut un parastas comun pentru profesorii școlii și pentru toți acei fii ai satului care au plecat dintre cei vii. La modul simbolic, cuvântul central al sărbătorii a fost ținut de un venerabil fiu al satului, Iosif Călătan, fost director al școlii, în etate de peste 80 de ani, care și-a concentrat discursul festiv pe elemente istorice importante din viața satului și a școlii.
Primarul comunei Gheorghe Boca a fost impresionat că întâlnirea poienarilor are loc după 29 de ani, Dorina Pop a vorbit în numele foștilor profesori, iar Maria Copaciu a vorbit în numele elevilor de acum ai școlii, viitori purtători ai ștafetei generațiilor. Apoi au luat cuvântul în biserică, la îndemnul preotului sau din propriul îndemn, odrasle ale satului pentru a-și aduce mulțumirea și prinosul de recunoștință meleagurilor unde au văzut lumina zilei și oamenilor cu care au împărtășit întâmplări și trăiri și care le-au marcat existența. Au participat cu deschidere și emoție și o parte din fiii mai norocoși și mai renumiți ai satului (de pildă, fostul rector USAMV Liviu Mărghitaș), profesori, scriitori, cadre militare în rezervă, foști înalți ofițeri de poliție, fii și fiice ale satului deopotrivă importanți, veniți în toate colțurile țării și planetei, de la Timișoara la București, din Olanda în SUA, generând un sentiment de mândrie locală și de apartenență la comunitate, cum numai asemenea întâlniri o pot face. N-a lipsit nici tradiția și spiritul locului, unii dintre participanți venind îmbrăcați în costume populare.
Iar povestea acestei ediții a „Întâlnirii poienarilor s-a sfârșit, în același spirit de emoție împărtășită și pietate, printr-o agapă ținută la Casa Alesia din localitate.