Actualitate
Troc între Biserica Greco-Catolică şi Primăria Cluj pentru amenajarea unui parking subteran în Piaţa Cipariu. Ce pierde şi ce câştigă fiecare. Actuala parcare supraterană va dispărea
Primăria Cluj-Napoca doreşte amenajarea unui parking subteran în Piaţa Cipariu unde în prezent se construieşte Catedrala Greco-Catolică. Pentru a permite construcţia parkingului, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice au impus câteva condiţii.
Consilierii locali vor discuta şi vota în şedinţa extraordinară de marţi un proiect de hotărâre privind cedarea cu titlu gratuit a unui imobil proprietatea municipiului Cluj-Napoca în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla în vederea realizării unui parking subteran.
Dacă se va realiza acest parking subteran, actuala parcare supraterană va dispărea, zona transformându-se într-o esplanadă.
Episcopia Greco-Catolică a dobândit dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului în suprafaţă de 14.000 mp pe termen de 99 de ani printr-o hotărâre de Consiliul Local din 1999. Pe terenul atribuit în folosinţă gratuită este în curs de finalizare construcţia lăcaşului de cult.
“În vederea soluţionării crizei locurilor de parcare cu care se confruntă municipiul Cluj-Napoca, în special în zonele centrale, au fost demarate discuţii cu reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice în vederea identificării unei soluţii comune şi care să deservească interesele publice atât din perspectiva cultului religios, cât şi din perspectiva municipalităţii. Episcopia Greco-Catolică îşi precizează poziţia favorabilă în vederea realizării unui parking subteran sub condiţia trecerii cu titlu gratuit în proprietatea arhiepiscopiei a terenului pe care este edificat lăcaşul de cult”, se precizează în proiectul de hotărâre.
Primăria Cluj-Napoca deja a efectuat parcelarea terenului în suprafaţă de 14.000 mp. Acesta a fost dezmembrat în trei parcele: o parcelă în suprafaţă de 3300 mp corespunzătoare parkingului, o parcelă în suprafaţă de 7674 mp pentru catedrală şi o parcelă în suprafaţă de 3026 mp aferentă circulaţiei publice.
“În cazul în care vor apărea daune la construcţia catedralei în timpul sau după execuţia parkingului subteran, Primăria Cluj-Napoca va proceda la remedierea acestora în condiţiile în care o expertiză tehnică va concluziona că acestea sunt datorate realizării sau exploatării parkingului. Primăria va asigura minimum 10 locuri de parcare cu titlu gratuit care vor deservi Catedrala Greco-Catolică. Biserica Greco-Catolică va utiliza suprateranul imobilului în scopul amenajării şi folosinţei acestuia cu destinaţia de esplanadă publică. În elaborarea şi aprobarea proiectului tehnic de execuţie al parkingului, Primăria va avea ca sarcină identificarea şi aprobarea unei soluţii tehnice care să asigure protejarea clădirii catedralei şi să folosească tehnologii de execuţie care să nu afecteze lăcaşul de cult”, sunt doar câteva dintre condiţiile impuse de reprezentanţii Bisericii pentru a permite construcţia parkingului subteran.
Deocamdată, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au precizat capacitatea noului parking şi nici la cât se ridică costurile acestuia.
Săptămâna trecută, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, spune că în acest moment, municipalitatea a demarat construcţia a nu mai puţin de 13 parkinguri în cartiere şi în zona centrală. Între timp, la finalul acestei luni, după patru ani de așteptare şi multe termene depăşite, primarul Emil Boc a anunțat că Parkingul Negoiu va fi inaugurat.