Actualitate

Şefii de la Drumuri vin la Cluj să se întâlnească cu Boc pentru centura metropolitană

Emil Boc a anunţat că Primăria Cluj-Napoca va plăti 4-5 milioane de euro pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru centura metropolitană. Potrivit lui Boc, având acest studiu, nimic nu va mai împiedica Ministerul Transporturilor să realizeze, până în 2023, această centură. Luni, directorul Companiei de Drumuri ajunge la Cluj.

sursa foto Asociatia Pro Infrastructura sursa foto Asociatia Pro Infrastructura

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Cluj-Napoca, luni, 11 decembrie, în Sala de Sticlă se va semna protocolul de colaborare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și localităţile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida “în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a documentației tehnice necesară pentru emiterea autorizației de construire pentru obiectivul de investiții «Drumul Trans-Regio Gilău-Apahida, TR Feleac (Centura Metropolitană Gilău-Apahida)»".

Vor fi prezenţi Emil Boc - primarul municipiului Cluj-Napoca, Horia Şulea - primarul comunei Floreşti, Dumitru Sfârlea - primarul comunei Gilău, Grigore Fati - primarul comunei Apahida şi Ştefan Ioniţă - director general CNAIR, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor.


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat recent că a primit aprobarea Companiei Naţionale de Administrate a Infrastructurii Rutiere pentru a realiza, în locul Guvernului, studiul de fezabilitate pentru centura metropolitană a oraşului, investiţie pentru care sunt alocaţi, din bani europeni, 150 de milioane de euro.

Centura metropolitană va avea 38 de kilometri şi are o alocare financiară de 150 de milioane de euro, bani care pot fi folosiţi până în anul 2023.


"Realizarea centurii presupune mai multe etape. Prima etapă, care este foarte grea şi consistentă, ne revine, anume realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a detaliilor tehnice pentru autorizarea lucrării respective. (...) Potrivit graficului stabilit de comun acord şi prevăzut în protocolul nostru de colaborare cu Ministerul Transporturilor, respectiv Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prima etapă urmează să parcurgă doi ani, 2018-2019, pe care îi avem la dispoziţie pentru realizarea acestor documentaţii. (...) Autorizaţia de construcţie trebuie predată până în 31 decembrie 2019 Ministerului Transporturilor pentru ca ei, în patru ani, 2020-2023, să realizeze licitaţia şi execuţia centurii metropolitane, 31 decembrie 2023 fiind ultima zi când se mai poate deconta un euro pentru acest proiect european", a explicat primarul clujean.

Costurile pentru documentaţia pe care urmează să o realizeze municipalitatea clujeană se ridică la circa patru-cinci milioane de euro.


Pe 19 octombrie, Emil Boc a declarat că solicită Ministerului Transporturilor ca municipalitatea clujeană să fie împuternicită să lanseze procedura de construire a centurii ocolitoare a oraşului, necesară pentru deblocarea traficului rutier.

abonare newsletter