Actualitate
Clujenii consumă din ce în ce mai puțină apă de la robinet. Care este explicația?
Din 1995 până în prezent consumul de apă potabilă s-a redus foarte mult din cauza crizei economice, dar și din cauza modernizării sistemului de contorizare a apei.
Sursă foto: http://st1.agora.mdÎn urmă cu mai bine de 20 de ani, apa potabilă distribuită clujenilor era aproape de 100 de milioane de metri cubi anual. Mai exact, 99.296.000 de metri cubi. Din anul 1995 și până în 2016, distribuția apei potabile a scăzut de aproape de trei ori. Astfel, în 2016, s-a înregistrat un volum de 32.943.000 de metri cubi distribuiți consumatorilor.
Consumul de apă a început să scadă când s-au instalat contoarele individuale
Reprezentanții Companiei de Apă Someș spun că unul dintre motivele pentru care consumul de apă a scăzut atât de mult în ultimii ani este instalarea contoarelor individuale. Astfel, clujenii au putut să vadă câtă apă consumă, de fapt și au început să fie mai cumpătați.
„Fenomenul de scădere accentuată a apei consumate a început undeva prin anul 2000 când s-a generalizat contorizarea la nivel de apartament. Grosul consumului este la blocuri. Oamenii și-au pus acele contoare individuale și sigur a crescut și din cauza programelor de investiții și prețul apei, oamenii au început să aibă grijă la cât consumă. Nu mai consumau descriminatoriu ca înainte. De atunci a început să scadă consumul”, a explicat Lucian Croitoru, purtător de cuvânt al Companiei de Apă Someș.
Astfel, dacă în urmă cu douăzeci de ani un clujean consuma 375 de litri de apă pe zi, consumul s-a redus la mai bine de jumătate, ajungând la 124 de litri pe zi.
Criza economică a afectat de asemenea consumul de apă
Criza economică a afectat de asemenea distribuția de apă potabilă în județ, deoarece, în acea perioadă, multe firme au fost închise. Reprezentanții Companiei de Apă Someș spun că efectele crizei încă se resitm și acum la nivelul apei potabile consumate de clujeni.
„A mai fost o perioadă de scădere dramatică a consumului care nu și-a revenit cu totul când a început criza economică și au dispărut mii de agenți economici. Acum încet încet se suplinește prin apariția de noi firme. Dar per general, față de acum douăzeci de ani, consumul este mult mai mic”, a concluzionat Lucian Croitoru.
Scurt istoric al apei potabile în Cluj
În anul 1892 a fost înființate Uzinele de Apă și Canalizare care preiau în administrație patrimoniu existent la acea dată: sursa din Grădina „Barnuțiului” (Circa 1.700 metri cubi pe zi), un rezervor de 140 de metri cubi în incinta Spitalului „Carolina”, 4,4 km de rețele de apă și 0,13 kilometri de rețele de canalizare. La acea vreme, municipiul Cluj-Napoca avea o populație de doar 35.000 de locuitori.
În anul 1900 orașul Cluj are 42,3 km de rețele de apă și 20,6 kilometri de rețele de canalizare. Producția de apă este de 7.500 de metri cubi pe zi.
Patruzeci de ani mai târziu, orașul ajunge să aibă 160 de kilometri de rețele de apă și 79 de kilometri de canalizare, având o producție de 18.500 de metri cubi pe zi la 116.500 de locuitori.
În momentul de față, lungimea rețelei de apă este de 586 de kilometri, iar rețelele de canalizare de 463 de kilometri.