Actualitate

Șoc în urbanism. Curtea de Apel Cluj a decis demolarea unui bloc construit între case

Curtea de Apel Cluj a decis definitiv demolarea unui bloc la cererea unui vecin de casă. După șase ani de umblat prin instanțe, un cetățean din localitatea Baciu de lângă Cluj-Napoca, a obținut o decizie irevocabilă de anulare a autorizației de construire a unui bloc cu patru etaje, ridicat între case, și demolarea acestuia.

sursa foto clujust.ro sursa foto clujust.ro

Un clujean din localitatea Baciu a câștigat procesul început în 2012 pentru anularea autorizației unui bloc și demolarea acestuia după ce la instanța de fond piersuse și în condițiile în care pârâții Primăria și constructorul blocului erau “blindați” cu avocați de top, precum Ciprian Păun, respectiv Călin Stegăroiu, cel care reprezintă în procese Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC), scrie clujust.ro.

Judecătorul fondului, care a respins acțiunea, îl obligase pe reclamant la plata a 15.500 lei cheltuieli de judecată în favoarea pârâților.


Însă, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au întors cu 180 de grade situația și s-au pronunțat în 29 martie în favoarea lui Ioan Gall cel care s-a luptat cu blocul de lângă casa lui.

Soluția pe scurt: „Admite recursul declarat de recurentul Ioan Gall împotriva sentinței civile pronunțată de Tribunalul Cluj pe care o modifică în sensul că admite acțiunea reclamantului Ioan Gall în contradictoriu cu pârâții Primăria Comunei Baciu și Iepure Ioan și dispune anularea autorizației de construire emise de Primăria Baciu și desființarea lucrărilor de construire efectuate în baza autorizațiilor de construire. Decizia este irevocabilă”.


Au cerut autorizație pentru locuință familială și le-a ieșit bloc cu 4 etaje

Blocul cu patru etaje și o mică mansardă a fost construit de Ioan Epure pe strada Viilor din comuna Baciu pe un teren în suprafață de 261 mp. Cele două autorizații de construire au fost emise pe vremea fostului primar Ioan Pop (PDL).


Deși inițial s-a solicitat autorizație de construire pentru casă familială cu regim de înălțime demisol-parter-etaj și mansardă retrasă, în realitate documentația a fost întocmită pentru o clădire cu mai multe apartamente, delimitările apartamentelor fiind evidente, în pofida străduinței proiectantului de a defini spații cu aceeași destinație în mod diferit (sufragerie, bucătărie, bucătărie de vară, loc de servire a mesei, wc, baie, cameră, dormitor). Se putea vedea și din proiect că imobilul care se voia locuință familială avea minim 4 bucătării, 4 sufragerii/loc de servire a mesei, 4 camere plus 4 dormitoare, 5 băi, 5 wc-uri, grupate și dispuse pe fiecare nivel, cu patru balcoane și cu intrări separate. În teren se poate constata existența a 7 apartamente.

Ioan Gall, unul dintre cei care locuiesc în vecinătatea imobilului construit de familia Iepure și singurul care s-a încumetat să înceapă un proces, a explicat în instanță: “a fost emisă o primă autorizație pentru construire casă familială cu nerespectarea prevederilor certificatului e urbanism, documentația tehnică neținând cont de limitele maxime admise prin certificatul de urbanism și fără a obține toate avizele și acordurile legale. Întrucât construcția nu se încadrează în arhitectura și destinația clădirilor învecinate era obligatorie obținerea avizelor și acordurilor din partea vecinilor. Pe de altă parte, cu toate că s-a solicitat autorizație de construire pentru casa familială cu regim de înălțime D+P+E+M, în realitate documentația a fost întocmită pentru o clădire având 4+1 nivele, cu mai multe apartamente, delimitate clar cu intrări separate și contorizate în mod individual”.


Sursele clujust.ro spun că investitorii nu au reușit să vândă apartamentele din bloc din cauză că, terenul fiind prea mic, nu sunt locuri de parcare. În bloc locuiește doar familia Iepure.

Primarul comunei Baciu, Ioan Mureșan (PSD) spune că așteaptă comunicarea deciziei.


“Dacă instanța cere să demolăm, vom demola. Nu știu dacă locuiesc oameni acolo”. Apoi a precizat că pentru blocul respectiv s-a mai emis o autorizație în mandatul său în 2013 pentru intrarea în legalitate și că aceasta este atacată în instanță.

Ultimele Stiri
abonare newsletter