Actualitate

Călătorie virtuală în timpul Primului Război Mondial pe malul Someșului

Un festival de reconstrucţie istorică care are ca temă Primul Război Mondial va avea loc în acest final de săptămână la Cluj pe malul Someșului.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, ediţia din acest an a festivalului marchează şi o premieră - cu ajutorul tehnologiei VR (Virtual Reality/Realitate Virtuală) publicul va putea experimenta aspecte ale vieţii din urmă cu o sută de ani.

Organizatorii îşi propun să aducă istoria mai aproape de publicul clujean. În perioada 17-19 august, în intervalul orar 12.00-20.00, pe malul Someșului, publicul este invitat să testeze două aplicații în VR (Virtual Reality) care urmăresc reconstituirea experienței războiului prin ochii unui soldat aflat pe front, dar și modul în care personalități marcante ale istoriei naționale au contribuit la realizarea Marii Uniri.


Trupele de reconstituire istorică vor reda marile bătălii ale Primului Război Mondial, precum şi alte elemente specifice vieţii pe front cum ar fi taberele militare, spitalele de campanie şi oficiile poştale.

"Cu ajutorul tehnologiei VR şi a imaginilor stereoscopice organizatorii propun o reconstituire inedită a ceea ce a însemnat experienţa frontului, cât şi modul în care aceasta a marcat memoria şi mentalitatea oamenilor din trecut. O primă aplicație în VR (Virtual Reality) va consta într-o experiență imersivă a ceea ce a însemnat viața pe câmpul de luptă a unui soldat în Primul Război Mondial. Vreme de câteva minute, spectatorul va fi transpus, cu ajutorul realității recreate în mod virtual, în lumea frontului de război și a tranșeelor, având astfel parte de experiența unui soldat din Primul război mondial. Experiența de realitate virtuală centrată pe Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 îmbină evenimentul istoric cu mediul virtual. Timp de 5 minute, utilizatorii sunt transpuși în Sala Unirii din Alba Iulia în 1918, unde prin diferite animații si interacțiuni pot afla mai multe informații despre momentul ce a stat la baza definirii României moderne", se arată în comunicat.


"Anul 2018 este cu atât mai potrivit pentru aceasta cu cât România sărbătoreşte o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial şi înfăptuirea Marii Uniri. Trupe de reconstituire istorică atât din ţară, cât şi din străinătate vor pune în scenă bătălii din acest război şi vor adopta stilul de viaţă al soldaţilor, încercând să recreeze cât mai fidel atmosfera specifică epocii", se precizează în comunicat.

Aflat la cea de-a V-a ediţie, Transylvania History Days va avea loc în perioada 17 - 19 august.

abonare newsletter