Actualitate

Floreștenii cer o schimbare primarului. Zeci de persoane au protestat în fața primăriei Florești

O mână de oameni ce locuiesc în Florești, județul Cluj, s-au adunat miercuri în fața primăriei pentru a-și spune nemulțumirile.

Protestul anunțat a avut loc miercuri în fața primăriei Florești și trebuia să înceapă la ora 17:45 și să fie un protest silențios de 15 minute, iar singurele mesaje pentru conducere să fie pancartele pregătite de protestatari. Însă, oamenii au început să se adune în curte abia în jurul orei 18.

Au fost prezenți în jur de 25-30 de oameni și câțiva copilași care pe lângă că alergau din când în când prin curte, susțineau și ei cum puteau protestul. Numărul mic de oameni i-a surprins pe cei aflați acolo, ținând cont că pe rețelele de socializare sunt mulți care își expun nemulțumirile.


Protestatarii au fost întâmpinați de jandarmi și polițiști, care din fericire nu au intervenit în niciun fel. Primăria chiar le-a oferit protestatarilor apă și cafea, care nu a făcut altceva decât să îi amuze.

Cum s-a desfășurat protestul?

Toată lumea s-a așezat în linie dreaptă, tăcuți ținând pancartele cu diferite mesaje: „FLOREȘTIUL NU E DOAR UN DORMITOR”, „VREAU PARCURI”, „VREAU PARCĂRI”, „REZOLVAȚI TRAFICUL, NE SUFOCĂM”, „VREAU UN PRIMAR DECENT”. Au stat așa, în liniște, răbdători până când, spre uimirea lor, a ieșit primarul, Horia Șulea. Acesta era calm și zâmbăreț, a strâns mâna fiecărui participant în parte. Mai apoi, acesta a încercat să susțină un mic discurs în care le mulțumea protestatarilor pentru susținere.


„Mă bucur că sunteți unii dintre susținătorii acțiunilor mele și că sunteți la sentimentul meu”, a spus Șulea.

 Acesta a fost întrerupt de oamenii care l-au dezaprobat, spunându-i că nu este un protest de susținere ci de exprimare a nemulțumilor în legătură cu ce se întâmplă în Florești.


În acel moment oamenii au început să-și exprime opiniile și ce îi deranjează în legătură cu multitudinea de construcții, lipsa parcărilor, a parcurilor pentru copii și trotuarelor mult prea înguste, a traficului interminabil și multe altele. Fiecare avea o opinie pe care dorea cu ardoare să și-o exprime.

Primarul i-a invitat pe oameni în sala de ședință

Protestatarii au fost invitați înăuntru de către primar, dar aceștia au refuzat.


Discuțiile au continuat, dar nu duceau nicăieri, oamenii erau provocați să ridice vocea, primeau exact aceleași argumente de fiecare dată, dar nu și-au pierdut calmul.

Într-un final Horia Șulea s-a dat bătut, și-a luat la revedere și a intrat înapoi în primărie lăsând în spate oamenii care tot nu au primit răspunsuri la întrebările ce îi macină și nici măcar o promisiune că protestul lor nu a fost în zadar și că se vor lua măsuri.


Floreștenii au plecat mai revoltați decât au venit

Manifestanții au fost dezamăgiți de atitudinea primarului.

„Primarul atacă pe oricine îl critică și uită că de fapt critica e punctuală. Sunt anumite probleme în orașul acesta. Străzile nu sunt destul de largi, iar el spune că nu e problema lui, că oamenii trebuie să găsească soluții. Dar e responsabilitatea lui. El atacă oamenii personal pentru că așa e el și uită că toți cei prezenți aici îi plătesc lui și  angajaților lui salariul”, a declarat unul dintre participanți.

Oamenii voiau să le fie ascultate doleanțele.

„Ar trebui să asculte doleanțele. Noi de fapt îi cerem să fie constructiv, să ne permită să participăm cu idei, să venim cu soluții sau să ne implice la soluțiile pe care le caută. Oamenii protestează și își spun of-ul. Sunt diferite probleme și oamenii nu mai găsesc soluții. El trebuie să le caute. Simplu. E datoria lui. Pentru asta a fost ales”, a spus un floreștean.

Problemele sunt extrem de multe, iar locuitorii comunei Florești le resimt pe zi ce trece tot mai mult.

„Probleme sunt foarte multe. Nu sunt grădinițe, nu sunt școli, nu avem foarte multe lucruri. Am un copil mic care tocmai striga că vrea în parc. Parc care nu există. Este unul minuscul care are câțiva copaci, unde dacă vrei să-ți dai copilul în leagăn, trebuie să vii cu leagănul de acasă. Și mai există un parc, undeva aici în zonă, care nu are nici un pic de umbră, este foarte mic. Aceste parcuri sunt insuficiente pentru numărul mare de copii din Florești”,  a susținut mama unei fetițe de 2 ani.

„Ne bucurăm totuși că au venit atâția floreșteni câți au venit. Probabil că la manifestațiile viitoare vor participa mai mulți. Manifestația nu a fost asumată de nimeni pentru că este un manifest al cetățenilor. A fost într-adevăr evenimentul creat pe Facebook de Umbrela Anti-corupție Cluj care are un backround cu aceste proteste. Dar nu este organizat de nimeni în mod special. Am venit noi pentru a ne exprima nemulțumirile. Domnul primar, aparent, trăiește în bula lui. A luat-o ca pe un protest  PRO ȘULEA. Nu există așa ceva. Nu a stat la discuții. A venit, a întrerupt momentul nostru, ne-a provocat, după care a plecat și au rămas aghiotanții lui, adică aghiotantul lui, respectiv domnul Cristea”, a declarat o participantă.

Floreștenii nu se opresc aici, plănuiesc mai multe manifestații de acest gen cu speranța că într-un final cerințele lor vor fi luate în seamă și vor vedea o schimbare în locul pe care îl numesc „acasă”.

Articol scris de Bianca Ioana Orga, studentă în anul I în cadrul secției de Jurnalism a FSPAC.

 

Etichete: protest floresti
Ultimele Stiri
abonare newsletter