Actualitate

Un bătrân de aproape 80 de ani merge pe jos de la Bălţi la Alba Iulia pentru a spune că basarabenii vor unirea

A plecat pe jos, de la Bălți (Basarabia) la Alba Iulia, are 78 de ani și a fost deputat în primul Parlament al R. Moldova ales după ruperea de Uniunea Sovietică, semnatar al Declarației de Independență.

Octogenarul Ion Mărginean a hotărât să marcheze Centenarul Unirii printr-un marș în România, în capitala unirii, Alba Iulia. El va parcurge pe jos distanța de aproape 600 de kilometri de la Bălți, la Alba Iulia, unde urmează să ajungă la 1 decembrie.

Însoțitorii lui badea Ion Mărgineanu îl admiră pentru curajul său și scriu cu drag despre parcursul său în drumul către Alba Iulia.
„Azi se fac 2 săptămâni de când tata a pornit pe jos de la Bălti spre Alba Iulia. De 10 zilei îl însoțesc dojenindu-l că nu ascultă, că nu și-a luat ce-i trebuie la drum, că uită lucruri, că se zgârcește la un leu, că se întinde prea lung la vorbă... și admirându-l cu câtă bucurie își trăiește visul. Mâine îi predau ștafeta lui Dragomir, dar nu înainte de a mulțumi celor care merg alături de el cu gândul, celor care îi ies în cale și-l conduc în drumul lui mai departe”, scria Violeta Gorgos, zilele trecute, pe facebook.


Ideea acestei drumeții s-a născut în anul 1993, când a participat la Alba Iulia, împreună cu o delegație de deputați din primul Parlament, la aniversarea a 75 de ani de la Marea Unire, mărturisește într-un interviu pentru Radio Chișinău, Ion Mărgineanu. Fălești, Sculeni, Iași, Târgu Frumos, Războieni, Mircești, Piatra Neamț, Lacu Roșu și Blaj - sunt câteva dintre localitățile prin care Ion Mărgineanu va trece pe jos, pe parcursul celor 31 de zile, în drumul său spre Capitala Unirii.

Echipat cu un baston, câteva drapele tricolore, cu mult optimism și mai ales cu multă simțire românească în suflet, Ion Mărgineanu și-a început drumeția la 1 noiembrie ora 12:00, din fața clădirii Poștei din Bălți. Locul de pornire este unul simbolic, având în vedere că această clădire a găzduit, la 3 martie 1918, Adunarea Zemstvei din Bălți, care a votat o Declarație de Unire cu România. Era prima Zemstvă din Basarabia care semna un asemenea document.


Își dorește ca în fiecare oraș și localitate prin care trece, să întâlnească și să vorbească cu cât mai mulți oameni, iar la manifestările dedicate Centenarului Unirii, la 1 decembrie, la Alba Iulia, să i se ofere două minute, în care să transmită tuturor celor prezenți mesajul basarabenilor.
„La Alba Iulia, nu cred că voi fi acolo eu buricul Pământului. Voi fi și eu un muritor de rând, dar cel puțin copiii și nepoții mei vor ști că bunicul a participat la adunarea din 2018, parcurgând pe jos atâtea sute de kilometri. Nu am nevoie de ceva mai mult. Eu am pensie bună, am cu ce trăi, iar onorurile mi le fac copiii mei. Eu nu am nevoie de bogăție materială, ci de cea spirituală, pe care o am, dar nu îmi lipsește să am mai multă. Nu trebuie să așteptăm ca Unirea să o facă conducerea. Unirea trebuie să o facem noi.  Așa cum am făcut Podul de Flori, așa trebuie să facem și Unirea. Un exemplu pentru noi ar fi modul în care a avut loc unificarea Germaniei”, a declarat Ion Mărginean, potrivit radiochisinau.md.

La cei aproape 80 de ani pe care îi duce în spate, Ion Mărgineanu are un sfat pentru tânăra generație, pe care o îndeamnă să ducă mai departe idealurile naționale.

abonare newsletter