Actualitate

Paştele catolic: Zeci de clujeni şi-au dus coşurile cu mâncare pentru a fi sfinţite de preot

Zeci de coşuri de mâncare au fost sfinţite, duminică, de preot, în ziua de Paşte, în Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, acestea fiind aduse de credincioşi şi puse în faţa altarului.

Credincioşii romano-catolici au adus, duminică dimineaţa, la Biserica „Sfântul Mihail” coşuri de răchită acoperite cu ştergare albe sau colorate, în care au pus mâncarea pe care o vor consuma în ziua de Paşte – friptură, cozonac, pâine, ouă roşii, ceapă verde roşii dar şi vin.

„Eu vin de la Tureni, comună situată la 20 de km de Cluj-Napoca, am adus un coş cu bucate pe care le vom mânca în familie, în ziua de Paşte. Preotul vine la noi la slujbă doar la ora 13, e prea târziu, aşa că am venit până la Cluj-Napoca pentru sfinţirea mâncării. Bucatele sunt purificate, parcă au un gust mai bun, un gust deosebit”, a spus o femeie care a venit la biserică.


Un bărbat a adus două coşuri pline cu mâncare pentru Paşti.

„Aşa este tradiţia la noi, aducem alimente pentru a fi sfinţite de preot. Am adus un coş şi pentru o vecină care nu se poate deplasa, trebuie să ne ajutăm între noi. Cred că este foarte importantă sfinţirea mâncării în ziua de Paşte, e altceva”, a spus acesta.


Preotul Veres Stelian a declarat că sfinţirea bucatelor în ziua de Paşte este un obicei străvechi, care se respectă în biserica romano-catolică.

„Strămoşii noştri au sfinţit mâncarea în ziua de Paşte pentru că doreau să mulţumească bunului Dumnezeu şi atunci şi alimentele pascale sunt o mulţumire adusă lui Dumnezeu. Şi credincioşii le-au adus la biserică pentru a fi sfinţite. Cândva, aveau o valoarea foarte mare pentru că resturile care rămâneau nu erau aruncate, ci arse, deoarece erau bucate sfinţite”, a explicat Veres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter