Actualitate
Boc a găsit cum să facă atractiv oraşul pentru străini, iar clujenii să rămână în oraş şi noaptea
Primăria Cluj-Napoca vrea să crească gradul de atractivitate a spaţiului public nocturn pentru turişti şi locuitori şi să stimuleze dezvoltarea economică şi după lăsarea serii.
Municipalitatea vrea să pună în valoare clădirile de patrimoniu din oraş. Astfel, Clujul va avea, pentru prima dată, un masterplan general de iluminat arhitectural care îşi propune să pună în valoare aceste clădiri printr-un iluminat adecvat a elementelor arhitectonice şi urbane. Potrivit municipalităţii, acesta va constitui şi un motiv în plus pentru restaurarea şi reabilitarea clădirilor cu valoare de patrimoniu.
Arhitecţii spun că, în prezent, sunt prea puţine monumente iluminate arhitectural raportat la totalul acestora existente în oraş, iar dacă proiectul va fi implementat va duce la dezvoltarea turismului local, aşa cum arată studiile de piaţă realizate în alte oraşe europene ce au implementat măsuri similare.
“Acest masterplan doreşte să reglementeze modul de iluminare a clădirilor monument, a străzilor din zona de protecţie a monumentelor, precum şi a altor clădiri care pot fi puse în valorea pe timp de noapte prin sistem de iluminat dedicat. Culorile alese şi modul de prindere a instalaţiei şi circuitelor de alimentare pe faţade constituie cerinţe minimale obligatorii pentru toţi proprietarii de clădiri monument istoric”, transmite municipalitatea.
Clădirea Primăriei, etalon pentru iluminat
Sediul Primăriei de pe Moţilor este propus ca şi etalon, dar planul general propune, în acelaşi timp, şi câteva circuite artistice în care vizitatorii vor putea admira spectacolul de lumini (Circuitul Bisericilor, Circuitul Zidului Medieval al Cetăţenii etc).
Potrivit masterplanului de iluminat, “în acest sistem vor fi incluse toate clădirile dotate cu sistemul de iluminat arhitectural investiţie a Primăriei Cluj-Napoca, dar este în acelaşi timp disponibil şi pentru alţi proprietari de monumente, care însă vor trebui, din motive de compatibilitate a echipamentelor, să respecte aceleaşi condiţii tehnice asumate şi de Primărie”
“Ca element principal de atracţie, masterplanul de iluminat arhitectural propune o abordare integrată a sistemului de iluminat arhitectural prin intermediul echipamentelor de control de la distanţă, astfel încât dintr-un singur dispozitiv, se va putea acţiona orice sistem de iluminat arhitectural conectat la reţea. Acest sistem va oferi posibilitatea realizării unor multiple scenarii de iluminare şi culoare într-un interval de timp ales. Limitat în timpul de funcţionare (marcarea diferitelor evenimente) şi stabilit numai la anumite intervale orare, antrenează cetăţenii în vizitarea arealului pentru a nu rata momentul spectacolului”, se arată în documentul citat.
Clujul se vrea un mic Lyon, oraş care atrage 4 mil. vizitatori la un festival de lumini
Arhitecţii clujeni mai susţin că procentul clădirilor care sunt iluminate arhitectural se situează sub 10%.
“Iluminatul arhitectural al patrimoniului este generator al dezvoltării, astfel că tot mai multe oraşe îl implementează. Un exemlu grăitor este oraşul Lyon (Franţa) care este iniţiatorul şi promotorul acestui concept, ajungând să organizeze un renumit festilval al luminii care adună anual 4 milioane de vizitatori dornici de a vedea spectacolul de lumini pe parcursul a patru zile. Oraşul Liverpool a iluminat arhitectural 28 de monumente istorice, a cuantificat o creştere a timpului petrecut de către vizitatori în oraş şi implicit o creştere financiară (74% dintre locuitori şi-au chemat membrii familiiei sau prieteni pentru a vizita obiectivele iluminate, 38% dintre vizitatori şi-au petrecut mai mult timp în aceste zone, 22% dintre vizitatorii şi cetăţenii oraşului Liverpool au cheltuit mai mult în zonele iluminate)”, spun arhitecţii care s-au ocupat de acest masterplan.
Municipiul Cluj-Napoca nu deţine o bază de date clară referitoare la numărul total al aparatelor de iluminat utilizate la iluminatul public, dar există o evaluare realizată împreună cu Universitatea Tehnică care susţine că în anul 2010 erau circa 14.500 aparate de iluminat.
Străzile şi monumentele care spun poveşti
Arhitecţii care s-au ocupat de masterplan transmit Primăriei să ia în calcul realizarea unui traseu al caselor în care s-au născut şi trăit personalităţi marcante ale oraşului, un tur al palatelor din centrul vechi sau o excursie pe Cetăţuie pentru descoperirea oraşului de pe cursul râului.
“Traseele pot cuprinde statuile, busturile şi grupurile statuare care reprezintă personalităţi sau evenimente (bustul lui Horea din Piaţa Gării, bustul lui Emil Racoviţă de pe Mihail Kogălniceanu, Bustul Al.I.Cuza, Casa lui Avram Iancu, Casa memorială Emil Isac, Monumentul Memorandiştilor, Monumentul Eroii Neamului, ruinele construcţiei romane din Piaţa Unirii, statuia Avram Iancu, Statuia lui Baba Novac, statuia lui Mihai Viteazul, statuia lui Iuliu Maniu etc”, spun arhitecţii, care propun următoarele trasee:
Bisericile Clujului – traseu scurt
Biserica Catolică Sf. Mihail – Biserica Piaristă – Biserica Reformată – Biserica Greco-Catolică – Catedrala Ortodoxă – Biserica Evanghelică Lutherană – Biserica Franciscană
Bisericile Clujului traseu extins
Biserica Catolică Sf. Mihail – Biserica Piaristă – Biserica Reformată – Biserica Greco-Catolică – Catedrala Ortodoxă – Biserica Reformată cu două turnuri – Biserica Greco-Catolică Sf. Petru – Biserica Unitariană – Biserica Evanghelică Lutherană – Biserica Franciscană – Biserica Reformată cu Cocoş – Biserica Romano-Catolică Calvaria
Circuitul Zidului medieval al cetăţii
Plecare din Piaţa Muzeului spre fragmentul rămas din zidul medieval amplasat pe strada Virgil Fulicea – clădire Primăriei cu spectacol de lumini de la oră fixă – plimbare pe lângă zidul medieval de pe strada Potaissa – strada Kogălniceanu – Bastionul Croitorior cu zidul medieval
Traseul baroc
Biserica Franciscană – Biserica Evanghelică-Lutherană – Palatul Banffy – Biserica Piaristă – Palatul Teleki – oprire pe strada I.C.Brătianu pentru două case în stil baroc – Biserica Greco-Catolică – Biserica Unitariană
“Aceste tururi trebuie să fie organizate sub îndrumarea unui ghid turistic care să creeze o poveste în jurul fiecărui traseu”, susţin arhitecţii.
Principiile iluminatului
Potrivit masterplanului, schema de iluminat arhitectural se va ghida după următoarele principii:
Aparatele de iluminat propuse să nu afecteze estetic clădirea, amplasarea lor să fie cât mai discretă
Se vor utiliza surse de lumină cu temperatura de culoare de 4000 k (alb neutru) pentru iluminatul static
Iluminatul dinamic va fi programat pentru un timp limitat de funcţionare
Întreg sistemul va funcţiona într-un anumit interval orar