Actualitate

Open mic în cadrul festivalului Galactoria. Studenții de la teatru au ținut discursuri comice

Cea de-a doua zi din cadrul festivalului Galactoria s-a încheiat cu un eveniment aparte: un open mic, pe teme comice într-un context non-formal. Studenții din anii terminali de la Facultatea de Teatru și Film au întreținut atmosfera de-a lungul serii.

Evenimentul se încadrează perfect în festival, fiind o schimbare de scenă față de spectacolele convenționale, ținute în mod regulat la teatru.

Printre prezențele marcante de la eveniment, s-au numărat Ioana Moldovan, implicată în majoritatea activităților de open mic, Anette Marka și Bogdan Neciu, contributori din partea organizării.


O seară încărcată de emoții tinerești

Pentru studenții prezenți la acest eveniment, seara a avut și alte conotații emoționale, ei aflându-se la finalul călătoriei lor studențești.


„E un sentiment atât de frumos și atât de plăcut și totodată așa de trist că terminăm și nu o să mai fim echipa asta”, a mărturisit Ioana, vizibil emoționată.

„Vin cu drag și cu emoții pentru că îmi dau seama că zilele acestea sunt cumva ultimele pe care le petrecem împreună, ca studenți la această facultate, cu bunăstare, poftă de a râde, având în vedere tematica evenimentului”, a completat Anette, în aceeași notă nostalgică.


Open-mic, omogen integrat în teatru

Conceptul de open mic se află la polul opus de teatrul clasic, desfășurat fix, cu o anumită audiență și pe un anumit interval de timp. Exact acest factor al unicității este ceva ce a reînprospătat atmosfera pentru publicul angrenat în festival.


„La open mic, nu este vreo lege care să guverneze spectacolul care se întâmplă și nici măcar nu este un spectacol, este un om care vorbește. La teatru, deși este un om care vorbește, este regulat de anumite reguli și de anumită conduită pe care trebuie să o ai din punct de vedere scenic”, a explicat punctual Bogdan.

Nu doar pentru public, open mic-ul este ceva neobișnuit în lumea teatrului, cât și pentru actorii mereu aflați în acțiunea festivalului sau în „cantonament”, precum a subliniat ulterior Bogdan.


„Emoțiile sunt foarte mari când jucăm, când avem un spectacol de pregătit și evenimentele de genul sunt ca o bere după. Mai este și un râs, o voie bună, un partener, o companie plăcută”, a adăugat Ioana, cu un zâmbet larg.

Promovarea, o caracteristică esențială

Promovarea teatrului este un aspect vital în zona culturii, fapt sesizat de cei care gravitează în acest mediu. Teatrul, în primul rând, înseamnă socializare și „cunoaștere”, idee susținută de cei trei împătimiți ai teatrului.

„Importanța promovării teatrului cred că este una destul de decisivă, în ideea în care facem treaba asta atât pentru noi, cât și pentru un public, iar pentru noi este foarte important ca lumea să vină, să ne cunoaștem și să ne simțim bine împreună”, a argumentat Anette cu pasiunea clară.

Cu atât mai mult, accepțiunea teatrului este o valoare care, deși nevizibil, se află la fiecare pas din demersul unei zile obișnuite. Gesturile, mimica dramatică sau stările exteriorizate, toate se întâmplă fără voie, prin simpla natură umană.

„După perspectiva mea, teatrul este viața de zi cu zi, este ceea ce faci când nu ai un plan, este improvizația pe care o faci la magazin când nu ai destui bani sau când dai din greșeală prea mulți bani sau când primești prea puțini bani. Din societățile medievale și primitive, actorii erau primii care, luând în derâdere sau aducând pe scenă anumite polemici și tematici, spuneau și vorbeau despre problemele care îi frământau pe ei, pe oamenii din jurul și pe societate în general”, a spus în continuare omul de teatru.”, a exemplificat Bogdan.

Și fetele împărtășesc aceeași viziune asupra domeniul în care activează, definind teatrul și contextul acesta artistic în termeni înălțători, precum „întâlnire, regăsire, cunoaștere, dedicare, pasiune” sau fraze extrem de profunde precum „teatrul este o șansă de a fi cum vrei tu să fii, fără a fi judecat, o șansă să îți dezlănțui demonii pe care îi ai în tine și fiecare îi avem”.

Teatrul și open mic-ul s-au mixat perfect ieri, reunind arta și toate formele sale. Reprezentațiile converg, precum a observat, drept remarcă finală, Bogdan.

„Este o canava universală când mergi la teatru. La open mic, e atmosferă mai de bar”.


Articol scris de Iulia Mureșan, studentă în anul I la Jurnalism, FSPAC

abonare newsletter