Actualitate

Am stat o oră și jumătate în trafic, să ajung la o conferință despre trafic

O aplicație care ar putea ajuta la fluidizarea traficului din Cluj-Napoca a fost creată de niște clujeni.

TOSYS este un sistem de optimizare a traficului, gândit și realizat de firma de IT Drăgan și Asociații care ar trebui să rezolve problemele traficului, chiar și din Cluj-Napoca. În contextul în care, în plină vară, când studenții sunt plecați, iar elevii sunt în vacanță, poți face și o oră și jumătate în trafic pentru a ajuta dintr-unul dintre cartiere până în centrul orașului.

Totuși, cu întârzierea și cu scuzele de rigoare, am ajuns la conferința de presă unde se discuta despre TOSYS, un sistem de optimizare a traficului, care a apărut ca o necesitate pentru întreaga lume. Mașinile sunt din ce în ce mai multe. Chiar primarul Clujului, Emil Boc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în Cluj-Napoca există undeva la 200.000 de mașini.


Este primul proiect de acest gen din România și a apărut deoarece, conform statisticilor, România se află în topul țărilor cu cel mai aglomerat trafic, deoarece, mașina a devenit indispensabilă de cele mai multe ori, chiar și pentru deplasări pe distanțe scurte.

TOSYS este o platformă care își propune să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trafic, oferind un instrument facil cetățenilor și instituțiilor publice responsabile. Platforma se conectează la senzorii și echipamentele existente în trafic, colectează date de la acestea, date pe care le analizează și prelucrează pentru a le transforma în informații relevante, cu caractez predictiv, în timp real, referitoare la trafic și impactul acestuia în arii conexe.


Astfel, platforma oferă informații relevante cetățenilor despre trafic, transportul în comun și amenzi. De asemenea, furnizează administrației locale informații în timp real, prognoze și analize cu privire la evoluția indicatorilor de trafic, informații referitoare la derularea transportului în comun, despre mașinile parcate neregulamentar, dar și un suport care să ajute direct la îmbunătățirea serviciilor oferite cetățenilor.

Inițiatorii proiectului s-au gândit că sistemul ar fi un real ajutor și pentru polițiștii rutieri, oferind informații cu privire la situația traficului, a șoferilor care apasă prea tare pedala de accelerație, dar și despre autovehiculele care nu respectă regimul transportului gabarit.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter