Actualitate

Cu o întârziere de doi ani, Consiliul Județean Cluj “se face” că face Tetarom V

Proiectul Tetarom IV este deocamdată doar o poveste, fiind pus pe butuci de proiectarea deficitară, dar preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, construieşte deja Tetarom V.

Clujul ar urma să aibă un al cincilea parc industrial, pe un teren de 115 hectare, pentru a atrage noi investiții. Consiliul Județean Cluj a aprobat ieri începerea demersurilor de obținerea a titlului pentru un nou parc industrial în județ, care va funcționa pe o suprafață de 115 hectare pe raza comunei Luna, partener în proiect fiind orașul clujean Câmpia Turzii.

Investiția inițială este de până la 5 milioane de euro, prin bugetul județului.


„Am fost desemnat să semnez cererea pentru acordarea titlului de parc industrial și declarația de eligibilitate pentru Parcul Industrial Tetarom V. Este un acord de asociere încheiat între județul Cluj, comuna Luna și municipiul Câmpia Turzii în vederea constituirii acestui nou parc. Este un pas înainte pentru realizarea Tetarom V în zona comunei Luna, un proiect important. Există bani în bugetul județului pentru acest an, pentru a putea realiza lucrări până la suma de 5 milioane de euro. Prin acest demers, încercăm să ajungem la obținerea titlului de parc industrial, iar în curând să putem vorbi de un nou parc industrial în zona Luna – Câmpia Turzii”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Forul administrativ județean se va ocupa de întocmirea tuturor documentațiilor tehnice, economice și de urbansim necesare înființării Parcului Industrial Tetarom V și va realiza efectiv infrastuctura parcului, din bugetul județului, sens în care Consiliul Județean a și alocat deja suma de 23.100.000 lei.


În ceea ce privește Primăria Luna, pe lângă garanțiile legate de viabilitatea fizică și juridică a terenului de 115 ha pe care îl pune la dispoziție, acestă comună va încasa de la viitorii rezidenți ai parcului toate taxele, impozitele şi celelalte obligații prevăzute de legislația în vigoare, care se fac venit la bugetul local. Nu în ultimul rând, în ceea ce privește Primăria Câmpia Turzii, aceasta va înființa o linie de transport public de persoane care să lege municipiul de parcul industrial și va  finanța realizarea unei investiții de tip „spin-off”.

Primul parc industrial Tetarom I a fost inaugurat în anul 2005 la Cluj-Napoca, iar de atunci au mai fost înființate Tetarom II, tot în Cluj-Napoca și Tetarom III, în comuna Jucu.


La Tetarom IV Consiliul Județean a pierdut bani europeni

În 2015, consilierii judeţeni au votat pentru renunţarea la 18 milioane de lei finanţare europeană nerambursabilă pentru realizarea parcului industrial Tetarom IV în Feleacu. Până în momentul renunţării la banii europeni, din bugetul judeţului s-au cheltuit aproximativ 2,5 milioane de lei pentru lucrări la parcul respectiv.


Cu o lună înainte să fie arestat preventiv pentru fapte de corupţie, în aprilie 2014 Horea Uioreanu, pe atunci preşedintele CJ Cluj, semna cu firma ACI SA Cluj contractul pentru demararea lucrărilor la Parcul Industrial Tetarom IV. Valoarea contractului se ridica la suma de 36.355.757,95 lei fără TVA. Lucrările la acest obiectiv au fost demarate în data de 15 mai 2014, termenul de finalizare fiind de 20 de luni. O problemă a constituit-o numeroaselor sesizări ale antreprenorului privind omisiunile proiectului, apărând premisele revizuirii proiectului tehnic. Proiectul revizuit genera o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări.

Parcul Tetarom IV, proiect al Consiliului Județean Cluj început pe bani europeni în mandatul anterior al lui Alin Tişe, 2008-2012, în momentul de față a fost redimensionat, urmând a se realiza, potrivit Consiliului Judeţean, o hală pentru întreprinderi mici și mijlocii, un drum de acces precum și o stație electrică. Investiția necesară pentru prima fază a proiectului va fi de aproximativ 4 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter