Actualitate

Primarul din Florești rupe tăcerea privind centrul cultural, sportiv și de agrement, gândit în locul fostului poligon militar

După ce a anunțat, încă din 2017, că dorește să transforme fostul poligon militar din Florești într-un centru cultural, sportiv și de agrement, primarul Horia Șulea a venit cu precizări legate de proiectul administrației locale.

Primarul din Florești rupe tăcerea privind centrul cultural, sportiv și de agrement, gândit în locul poligonului Primarul din Florești rupe tăcerea privind centrul cultural, sportiv și de agrement, gândit în locul poligonului

„Că tot s-a realizat o sinteză referitoare la fostul poligon de pe str. Tăuțiului, iată o serie de aspecte interesante. Imobilul 2350 Florești (CF 34691) a fost transmis integral din domeniul public al statului și administrarea MApN în domeniul public al comunei Florești, prin HG 734/05.10.2016”, a dezvăluit, luni, pe Facebook, primarul din Florești. Este vorba despre un teren de 8,8 hectare, preluat integral de la Ministerul Apărării Naționale.

CITEȘTE ȘI: Floreștenii vor avea unde să-și petreacă timpul liber. În zona fostului Poligon vor fi amenajate spații de recreere, de la parc la bază sportivă


„Imobilul respectiv se utilizează în scopul înființării unor spații de recreere, locuri de joacă și spații pentru activități sportive în termen de cinci ani de la preluarea sa de către UAT Florești, respectiv de la data PV de predare primire, 22 noiembrie 2016. În prezent, pe imobilul respectiv, care nicăieri nu figurează înscris ca fiind zonă verde, se desfășoară ample lucrări de realizare a scopului stabilit prin HG 734/2016”, precizează Șulea.

Proiectul, împărțit pe trei sectoare

Investițiile pe imobil sunt împărțite în trei sectoare, dinspre str. Tăuțiului: Parc de joacă, Casă de Cultură, respectiv Parc sportiv și de agrement. Se are în vedere și realizarea unui bazin de înot între S1 și S2, pentru întreaga zonă studiată existând un PUZ, aprobat prin HCL 52/26 aprilie 2018, dezvăluie edilul.


Parcul de joacă – finanțarea este de la bugetul local, proiectul tehnic este realizat, este în curs de desfășurare procedura publică de achiziție privind execuția, care se va finaliza în cursul acestei luni, promite Șulea.

Casa de Cultură – finanțarea este via Compania Națională de Investiții (CNI) și bugetul local. Studiul de fezabilitate a fost deja acceptat de CNI în vederea demarării procedurilor privind achiziția publică a proiectului tehnic aferent investiției, respectiv a achiziției publice privind execuția. Aceeași procedură va avea loc și la Comisia tehnică din cadrul Ministerului Dezvoltării, susține primarul din Florești.


Casa de Cultură Florești (Sală Multifuncțională) va avea regim de înălțime Demisol parțial + P+2E. Vor fi două corpuri de clădire, dintre care una Sala Polivalentă/Casa de Cultură, plus un corp auxiliar, alei pietonale, alei auto, parcări, zone verzi „generoase”. Parcela aferentă are 15.306 mp, din care aria construită va fi de 2.858 mp, iar din restul suprafeței, jumătate, adică peste 6.000 mp, vor fi spații verzi.

Parcul sportiv și de agrement (41.732 mp) – finanțare de la bugetul local. S-a emis AC 441/27.07.2018, în baza CU 310/23.04.2018 privind lucrări de construire Amenajare Parc Agrement/Sport Florești (pistă role, terenuri sport, zonă fitness, pistă biciclete, contrucții/pavilioane, alei promenade, teren paintball, adventure park, bazine apa decor, parc- gazon, flori, alei, trotuare, pistă biciclete urbană).


Șulea explică „depozitul” de pământ de la poligon

De câteva luni încoace, locuitorii din Florești se plâng că, de o bună bucată de vreme, în zona poligonului se depozitează pământ, fără să existe însă un panou de informare. Această activitate este extrem de periculoasă, deoarece printre utilajele grele si grămezile de pământ se găsesc copii care se joacă, avertizează reprezentanții USR Florești.

CITEȘTE ȘI: Continuă distrugerea poligonului din Florești. Primarul Horia Șulea face pe mutul


Localnicii susțin că prin utilizarea terenului fostului poligon de pe strada Tăuți drept „rampă clandestină” de către un dezvoltator imobiliar, spațiul verde se reduce simțitor. Mai multe imagini cu basculantele ce descarcă pământul argilos pe iarbă și zeci de camioane cu pământ rezultat din săpături au fost postate internet în ultimele săptămâni. După ce a refuzat dialogul cu presa, primarul din Florești a explicat acum ce se întâmplă cu pământul depozitat pe terenul respectiv.

„În prezent, pe suprafața menționată, aceasta fiind în proprietatea UAT Florești, având în vedere diligențele manifestate pentru o cât mai eficientă administrare a banului public, respectiv realizarea de economii la buget, au loc lucrări de amenajare a terenului, aducere la cota zero, inclusiv, dar nu exclusiv, depozitarea gratuită și controlată a unor cantități de pământ”, a precizat Horia Șulea.

abonare newsletter