Actualitate

De ce dă CJ bani Poliţiei? “Că s-au mai dat”

După modelul Uioreanu, şi Tişe dă Poliţiei zeci de mii de euro pentru presupuse dotări fără niciun efect măsurabil.

Generozitate pe bani publici. În ultimii 6 ani, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj (IPJ) a primit de la Consiliul Judeţean nu mai puţin de 96.000 de euro sub forma unor maşini de poliţie, motociclete sau pentru finanţarea unor proiecte hilare, totul în numele unei aşa zise sporiri ale siguranţei cetăţenilor. În ciuda acestui fapt, Clujul nu a fost ferit de tâlhării, furturi, crime şi chiar evadări din arestul IPJ.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj va primi în această lună de la Consiliul Judeţean peste 36.000 de euro pentru finanţarea unor proiecte care, chipurile, vor contribui la “sporirea siguranţei cetăţenilor”.


Nu toţi consilierii judeţeni au fost de acord cu aceste alocări despre care spun că nu vor spori nicio siguranţă. Mai mult, consilierul judeţean Dorel Secară (PNL) a amintit că forul judeţean a mai alocat bani către IPJ Cluj şi peste câteva luni fostul preşedinte al instituţiei a fost arestat.

“În proiect am văzut că alocăm o sumă de 170.000 de euro pentru Poliţie. Aş vrea să ştiu de ce suntem noi obligaţi sau de ce trebuie noi, Consiliul Judeţean, din banii judeţului, să acordăm, mă rog, au nişte titluri acolo proiectele acelea, pentru Poliţie? De ce? Există Ministerul de Interne care finanţează. De ce trebuie să facem noi lucrul acesta? Îmi aduc aminte că şi în celălalt mandat am acordat bani pentru două Dustere, ne-am tot pozat aici în faţa Consiliului Judeţean cu ele, o motocicletă de vreo 30.000 de euro. Ce s-a înâmplat cu ele? Au contribuit ele la sporirea siguranţei cetăţeanului? Suntem noi atât de naivi să credem că va spori siguranţa cetăţeanului acordând aceste sume? În loc să le alocăm pentru altceva pentru spital, pentru o biserică, pentru alte lucruri care intră în atribuţiile noastre”, a spus Secară.


Vicepreşedintele CJ Cluj Marius Mînzat l-a corectat spunând că este vorba de 170.000 de lei.

“Am zis euro? Vedeţi, pasărea mălai visează. Îmi cer scuze”, a spus Secară.


“Solicitatea a fost făcută de către ATOP, am pus-o pe ordinea de zi, în principiu suntem de acord”, a replicat Mînzat.

“În celălalt mandat am aprobat sume importante şi peste 2-3 luni ne-au legat preşedintele, Doamne Fereşte”, a fost reacţia lui Secară.


Pe ce se duc banii

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a solicitat şi a primit de la Consiliul Județean bani pentru finanțarea următoarelor proiecte: “Asistență tehnică modernă pentru lupta împotriva criminalității la nivelul județului Cluj” -90.000 lei, “Împreună pentru siguranța clujenilor”-50.000 lei și “Eficientizarea intervenției polițiștilor în cazurile de violență în familie înregistrate la nivelul județului Cluj”-30.000 lei.


Banii au fost deja aprobați de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), condusă de consilierul judeţean Călin Tuluc (PNL).

170.000 de lei (peste 36.000 €) va primi Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, “în scopul asigurării unui climat de siguranță și securitate civică”, susține Consiliul Județean.

ATOP propune, CJ aprobă. Cine e fantoma ATOP?

În octombrie 2013, Consiliul Judeţean, tot prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), a achiziţionat două autospeciale Dacia Duster pentru Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj pentru care a plătit aproximativ 30.000 de euro. Potrivit preşedintelui ATOP de la acea dată, liberalul Ioan Petran, aceste maşini au fost cumpărare datorită faptului că ultima achiziţie la nivelul IPJ Cluj pentru ordinea publică au fost autospecialele Dacia Logan în anul 2006.

În 29 mai 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj la acea dată, Horea Uioreanu era arestat preventiv de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. În iunie 2014, consilierul judeţean Ioan Petran a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii DNA Cluj pentru luare de mită. Procurorii anticorupţie îl acuzau pe Ioan Petran că, împreună cu Horea Uioreanu, a pretins de la Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro. Din suma promisă, cei doi au primit 10.000 euro. Din aceşti bani, Petran și-a cumpărat un Iphone 5 S Gold.

Ulterior, în ianuarie 2015, parcul auto al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj s-a înnoit cu o motocicletă BMW în valoare de 30.000 de euro achiziţionată de către Consiliul Judeţean.

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), “organism cu rol consultativ” funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean, face sugestii şi recomandări instituţiilor din domeniul siguranţei publice pentru creşterea gradului de securitate. Membrii ei se întâlnesc o dată pe lună, întocmesc câte un raport de activitate anual şi câte o strategie.

abonare newsletter