Actualitate
Autorul mesajelor antisemite de pe Sinagoga din Cluj, nepedepsit de trei ani
În urmă cu aproape trei ani, mesaje antisemite au apărut pe peretele Sinagogii „Templul Memorial al Deportaților”. Poliția a început atunci o anchetă, însă autorul nu a fost descoperit nici până în ziua de azi.
Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca a sesizat în urmă cu doi ani poliția şi alte autorităţi competente în legătură cu câteva mesaje antisemite apărute pe peretele Sinagogii Templul Memorial al Deportaţilor Evrei din oraş.
Peretele dinspre stradă al sinagogii au apărut un mesaj potrivit căruia Holocaustul nu s-ar fi întâmplat şi Steaua lui David, tăiată.
„Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat. Sinagoga se află pe o arteră circulată, trece multă lume pe acolo, şi nici poliţiştii nici jandarmii nu au văzut nimic. Mesajul cu negarea Holocaustului este prea mult. Nu vom putea curăţa sau spăla aceste mesaje ci va trebui să vopsim peste ele cu o culoare apropiată de cea originală”, a subliniat la acea vreme Schwarz.
Unul dintre mesaje este „Holocaust never happened”, iar un altul, „Toate cele bune”, aflat sub Steaua lui David tăiată cu vopsea neagră.
De la acel incident au trecut aproape 3 ani, însă autorul nu a fost identificat până acum.
„În cauză a fost înregistrat dosarul penal cu numărul 4316/P/45692/2017 și au fost efectuate investigații pentru identificarea autorului și tragerea acestuia la răspundere penală, sub coordonarea procurorului de caz, însă, până în prezent, nu s-a reușit stabilirea identității acestuia”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
Aparat de curățat graffiti
Primăria municipiului Cluj-Napoca continuă războiul cu graffiti-urile și a achiziționat recent o instalație mobilă de curățare ecologică a desenelor care au împânzit zidurile clădirilor din oraș. De asemenea, primarul Emil Boc a anunțat în repetate rânduri că cei care vor fi prinși făcând asemenea acte de vandalism vor primi amenzi usturătoare.
„Vom aplica amenzi maxime permise de lege pentru toți cei care ne sfidează. Repet, nu pot să înțeleg, cum să vii să-ți bați joc de o clădire nou-renovată în centrul Clujului doar pentru a-ți satisface un impuls de moment? Dincolo de aceste sancțiuni pe care le vom aplica în continuare, vom curăța clădirile și vor arăta așa cum trebuie în centrul Clujului”, a punctat Boc.
Despre Sinagogă
Sinagoga Templul Memorial al Deportaţilor Evrei a fost construită în 1887 şi este monument istoric.
Clădirea Sinagogii sau „Templul Memorial al Deportaților” are o semnificație istorică deosebită pentru Cluj-Napoca. Clădirea a fost construită în stil maur de către firma fraților Horvath și cea a lui Károly Reményik, după planurile inginerului de căi ferate Jzidor Hegner.
„Sinagoga a aparținut cultului neolog. Acesta s-a desprins în anul 1881 din comunitatea mamă iudaică, fiind o grupare cu o viziune modern, format mai ales din burghezi înstăriți și intelectuali. Sinagoga a fost avariată în două rânduri. Prima dată în anul 1927 de către studenții legionari. Cea de-a doua oară în anul 1944, de o explozie, care se pare că a fost provocată de trupele germane aflate în retragere. O altă ipoteză referitoare la cea de-a doua avariere este aceea că sinagoga a fost avariată de bombardamentul Aliaților asupra Clujului din 2 iunie 1944. După restaurări, după anul 1945, sinagoga a fost dedicată victimelor Holocaustului locuitorilor evrei ai Clujului, comis de autoritățile Ungariei”, se arată în volumul „Re-descoperim Clujul”, semnat de Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.
În prezent, din cauza numărului mic de etnici evrei din Cluj-Napoca, a rămas singura sinagogă funcțională din oraș. Poartă numele simbolic „Templu Memorial al Deportaților” și are amplasate, atât la interior cât și la exterior, o serie de plachete commemorative.