Actualitate
Începe marea cursă! Clujeanul Vlad Crișan Pop ia startul la 6633 Arctic Ultra, în Canada
Maratonistul clujean Vlad-Adrian Crișan-Pop aleargă 620 km la 6633 Arctic Ultra pentru a crea 100 de burse pentru copiii bolnavi de cancer.
Începe marea cursă! Clujeanul Vlad Crișan Pop ia startul la 6633 Arctic Ultra, în CanadaAflat de câteva zile în Canada, Vlad s-a pregătit intens în ultimele zile, obișnuindu-se cu frigul năprasnic din nordul continentului american. După un „test practic” de 1,5 mile (cca. 2,4 km) în Whitehorse, Vlad a străbătut peste 800 km până la Eagle Plains, acolo unde, diseară, la ora 20:30, ora României, se aliniază la startul ediției din acest an al 6633 Arctic Ultra – unul dintre cele mai dure ultramaratonuri din lume.
Maratonistul clujean nu este însă singur în cea mai mare aventură a vieții sale. Vlad este însoțit de echipa EverRestless, care va turna un film despre lupta sa pentru a-i ajuta pe cei mai mici bolnavi de cancer. Filmările primului documentar de lungmetraj realizat în condițiile meteo extreme de la Polul Nord vor avea loc în perioada 27 februarie – 9 martie. Experiența trăită de Vlad în 2019 și mărturiile cu care s-au întors și alți români care au participat la acest ultramaraton – Tibi Ușeriu, câștigător de trei ori consecutiv – au inspirat scenariul acestui documentar.
În 2019, Vlad câștigase cursa „mică” de la 6633 Arctic Ultra – de 193 km. Acum, după ce s-a antrenat din greu, zi de zi, fie ploaie, fie vânt, pentru a rezista condițiilor extreme care l-au așteptat în nordul Canadei, clujeanul își întinde până la extreme limitele în ultramaratonul de 350 de mile, care a luat startul în Eagle Plains și se va încheia la Tuktoyaktuk, Yukon.
Pe durata competiției, participanții trebuie să tragă în urma lor o sanie de 35 de kg, cu haine de schimb, alimente și câteva lucruri care să îi ajute să supraviețuiască pe cont propriu. În timpul cursei, organizatorii nu le oferă acestora decât apă fierbinte pentru prepararea hranei. Cei trei realizatori ai filmului îl vor însoți pe Vlad pe durata cursei, însă îi vor urmări experiența de la distanță, din mașină, pentru că regulamentul interzice orice interacțiune cu participanții.
„Chiar dacă trebuie să mă târăsc până la finish, nu am să renunț. Nu pot să mă întorc acasă, să le spun copiilor că m-a durut puțin piciorul și a trebuit să renunț. Durerea mea nu se poate compara cu durerea lor de la chimioterapie și radioterapie” – Vlad Crișan Pop, ultramaratonist