Actualitate

Cum se „comportă“ coronavirusul și de ce este mai periculos decât gripa?

Mihnea Boștină, specialist în virologie la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, a vorbit despre coronavirus, antidotul pentru el, dar și cum s-a răspândit.

Radio Europa Liberă a stat de vorbă cu unul dintre cei mai importanți virologii români din întreaga lume și a aflat cum se transmite coronavirusului, de ce este mai periculos gripa și care este motivul pentru care a pornit din China.

Marea problemă în lupta cu temutul CoVid-19 este legată de faptul că nu vom avea preac curând un vaccin care să ajute la oprirea pandemiei și totul ține de medicamentația pe care o avem la ora actuală și puținele arme existente în medicină.


„Din păcate nu există o soluție rapidă. De oriunde am porni, un vaccin nu poate fi valabil în mai puțin de un an. Testarea unor medicamente deja existente cere și ea timp înainte să știm dacă funcționează. Știu că este un argument pro domo, dar, fără investiții consistente în cercetare, e greu să nu fii luat de fiecare dată prin surprindere. Au existat cazuri de vaccinuri aflate în stadii avansate care au urmat epidemia SARS din 2003, dar cercetările au fost oprite din lipsă de fonduri. Din nefericire, fără o viziune de lungă durată și realizarea faptului că un medicament sau un vaccin sunt mai importante decât câteva procente în creșterea indicelui bursier, e greu de schimbat tonurile sumbre în care ne apare viitorul”, a spus Mihnea Boștină.

Coronavirusul a pornit din China, iar la ora actuală a afectat aproape toate țările din Europa și a ajuns până în America de Nord și Sud, Africa sau Asia. Expertul român a explicat de ce CoVid-19 a plecat din China și care este legătura cu virusul SARS.


„Pe scurt, au o mai mare arie geografică, cu o mare diversitate climatică, o densitate a populație mai mare și gusturi culinare mai sofisticate. În plus, au șapte dintre cele mai mari zece porturi ale lumii, peste o sută de orașe cu peste un milion de locuitori și peste o sută de milioane de cetățeni care își fac în fiecare an concediul în afara Chinei. La cifre mari, probabilități mari”, a explicat Boștină.

De ce pandemia de CORONAVIRUS poate avea efecte mai mare față de gripa din 1918, care a ucis aproape 50 de milioane de oameni


„Sunt două tipuri de lecții pe care istoria ni le poate da: unele ne fac mai înțelepți, altele ne sugerează detalii punctuale despre ce să facem. Dacă cu înțelepeciunea mai sunt speranțe în cazul ăsta, cu sfaturile efective stăm foarte prost. La ora actuală, în lume sunt peste 40 de milioane de zboruri pe an, ceea ce nu era cazul la marea epidemie de gripă din 1918, care a ucis aproape 50 de milioane de oameni.A mai existat o epidemie de SARS, în 2003, dar a fost oprită relativ repede și s-a limitat la doar 8 000 de cazuri și mai puțin de 800 de decese, ceea ce înseamnă o mortalitate de 10%. Mai aproape de noi și mai relevant a fost probabil cazul gripei porcine din 2009, care a avut o mortalitate mult mai ridicată decât media”, a mai explicat Mihnea Boștină.

abonare newsletter