Actualitate
Undă verde la exproprieri pentru baza sportivă "La Terenuri". Proprietarii nemulțumiți, "trimiși" în instanță
Consilierii locali au aprobat demararea procedurii de expropriere a terenurilor pe care va fi construită viitoarea bază sportivă din carterul Mănăștur.
Consiliul Local Cluj-Napoca, întrunit în ședință prin videoconferință luni, a aprobat proiectul privind exproprierea unor parcele pentru construirea bazei sportive din cel mai mare cartier clujean. Potrivit proiectului de hotărâre, baza sportivă se va întinde pe o suprafață de 42.410 mp, din care 33.496 mp se află în proprietate publică, restul de 8.914 mp de teren și construcțiile aferente fiind în proprietate privată. Este vorba de 39 de parcele care urmeză să fie expropriate. Suma totală pe care Primăria Cluj-Napoca o va plăti pentru exproprieri se ridică la 511.637 lei.
Potrivit raportului de specialitate, pentru terenurile construibile, valoarea de despăgubire recomandată de evaluatorul SC MondEv Real Estate SRL este de 165 euro/mp, la un curs valutar stabilit la 4,78 lei, însemnând 790 lei/mp. În ceea ce privește terenurile neconstruibile care urmează să fie expropriate, valoarea despăgubirii a fost stabilită de evaluator la 44 lei/mp.
Proprietar: Teren despăgubit cu 40 lei/mp, deși este construibil
Unul dintre proprietarii care urmează să fie despăgubit pentru o parcelă de teren, care a intervenit în cardul dezbaterii la acest proiect, reclamă faptul că evaluatorul a încadrat terenul său între cele neconstruibile, deși susține că planul urbanistic zonal (PUZ) prevede că acesta se califică drept teren construibil, ba mai mult, pentru teren a fost emisă o autorizație de construire pentru un imobil pe două nivele.
"Doresc să vă prezint o eroare foarte gravă care apare pe contractul de evaluare făcut de evaluator asupra terenurilor noastre. Această eroare constă în încadrarea greșită de către acest evaluator a celor două parcele ale noastre în terenuri neconstruibile, în loc să se respecte încadrarea lor în terenuri construibile, conform PUZ-ului aprobat în 10 decembrie 2019, PUZ care este în vigoare și în acest moment, în care se dorește exproprierea naostră. Datorită acestei greșeli de încadrare a terenurilor noastre, se aplică un coeficient de 0,05%, corespunzător terenurilor neconstruibile, scăzând valoarea lor de piață de la 790 de lei/metru pătrat, cât a stabilit în mod corect evaluatorul pentru acea zonă la 40 de lei pe metru pătrat. Această încadrare este total greșită, situația acestor terenuri ca fiin terenuri construibile este foarte clară conform PUZ-ului. Mai mult, în proiectul aprobat pentru realizarea viitoarei baze sportive la terenuri se vede foarte clar că parcela noastră este acoperită în mare parte de construcții, printre care o clădire pe două niveluri, cu regim de înălțime de 12 metri. Vă rog să analizați această situație și să remediați această greșeală făcută de evaluator", a arătat proprietarul unei parcele din zona expropriată.
Director Patrimoniu: Evaluatorul a ținut cont de reglementările urbanistice
Ionela Ardeuș, director al Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Cluj-Napoca arată că evaluatorul a ținut cont de documentațiile de urbanism existente, contrazicându-l pe proprietarul nemulțumit de încadrarea făcută.
"La baza raportului de evaluare a expertului evaluator extern au fost transmise toate reglementările urbanistice a zonei în vigoare. Cu atât mai mult, însuși evaluatorul arată în două locuri în cadrul raportului de evaluare, că în evaluare a luat în considerare reglementările urbanistice ale zonei, reglementate prin hotărârea de consiliu local, în concordanță cu prevederile legii 255, care trimite în mod obligatoriu evaluatorul în misiunea de evaluare la grila notarială, valabilă pentru anul în care se face evaluarea și care, pentru zone de interdicție specială de construire și pentru alte asemenea situații duce valoarea de grilă de piață la 5% din valoarea acesteia. Fără a fi în măsură niciunul dintre noi de a da explicații, vrem doar să vă arătăm că evaluatorul, în misiunea lui, a avut la dispoziție aceste documente și arată că a ținut cont de acestea", a arătat Ardeuș.
Boc îl trimite pe proprietar la instanță
În final, pentru a aplatiza discuția dintre proprietar și reprezentantul primăriei, primarul Emil Boc a intervenit, propunându-i clujeanului să se adreseze instanței dacă nu este mulțumit de valoarea cu care urmează să fie despăgubit.
" Ne învârtim în jurul cozii. Dumneavoastră aveți dreptul și v-ați formulat un punct de vedere foarte clar, colega noastră, prin experți, s-a exprimat în sensul opus, că se încadrează în prevederile legale și respectă documentațiile de urbanism existente. În consecință, dacă dumneavoastră veți considera că această hotărâre nu respectă toate prevederile și drepturile dumneavoastră, o veți putea ataca în instanță. Noi nu putem astăzi să trecem peste ceea ce ne spun experții. Este vorba despre un expert extern primăriei, nu este unul din primărie. Este un agent oficial al statului român care își asumă responsabilitatea pentru evaluările pe care le face publice, a spus edilul clujean.
Proiectul a fost aprobat de consilierii locali cu 20 de voturi pentru și 5 abțineri.
100 de hectare de spații verzi în Cluj-Napoca
Primăria Cluj-Napoca are în vedere creșterea suprafeței de spații verzi de la nivelul municipiului și crearea a peste 100 de hectare de parcuri, în oraș, pentru creșterea calității vieții clujenilor, dar și pentru reducerea poluării.
"Primăria are un plan de a realiza peste 100 de hectare de spații verzi în municipiul Cluj-Napoca, pe de o parte pentru a îmbunătăți condițiile de trai din oraș, de a asigura mai mult spațiu verde, pe de altă parte, pentru a diminua poluare ș i pentru a menține atractivitatea orașului în ceea ce privește calitatea vieții. Menționez faptul că acest proiect viziază relizarea unei baze sportive, după modelul celei din Gheorgheni, tocmai pentru a oferi celui mai important cartier al orașului, cartierul Mănăștur, cel mai mare cartier al Clujului, ocazia să aibă o asemenea bază sportivă și cetățenii Clujului să nu fie nevoiți, atunci când vremurile permit, să meargă toți la o singură bază sportivă ultramodernă, cum este cea din Gheorgheni", a spus primarul Clujului.