Actualitate
Mesajul primarului Emil Boc pentru cetățeni la sfârșitul stării de urgență: „Știu ei bine ce este de făcut în continuare!”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a trecut în revistă cele două luni petrecute în starea de urgență, în contextul pandemiei de coronavirus.
mesajul-primarului-emil-boc-pentru-cetateni-la-sfarsitul-starii-de-urgenta-stiu-ei-bine-ce-este-de-facut-in-continuare, sursă foto: Facebook Emil BocEdilul nu a ezitat să mulțumească, din nou, public clujenilor pentru modul în care s-au comportat și au reacționat la restricțiile impuse de autorități. Această bună mobilizare, spune primarul, le-a permis administrațiilor centrale și locale să aibă situația sub control tot timpul. „O vom avea în continuare”, afirmă Boc, care a prezentat un raport ad-hoc al efectelor răspândirii COVID-19.
„Aș face bilanțul pe scurt, astăzi (joi – n.r.), la ieșirea din starea de urgență. Cazuri active în județul Cluj și în județele limitrofe: 246, din care 46 sunt din Cluj-Napoca. Persoane vindecate: 281, din care 72 sunt din Cluj-Napoca. Din nefericire, avem și 21 de decese, din care 3 sunt din Cluj-Napoca. Am pierdut, din nefericire, trei clujeni, regretăm acest lucru”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.
Emil Boc: „Ieșim din starea de urgență, dar nu este liber dezmăț!”
Edilul crede că, odată cu ieșirea din starea de urgență și instaurarea stării de alertă, clujenii trebuie să rămână la fel de vigilenți. „Nu este liber la dezmăț, nu trebuie să ne înghesuim la picnic, în parcurile publice”, spune Boc, adresând o rugăminte cetățenilor: în weekendul 15-17 mai, să rămână la fel de responsabili. „Știu ei bine ce au de făcut pentru a ne proteja sănătatea”, susține edilul.
„Trecem de la etapa responsabilității colective la etapa responsabilității individuale. Dacă până acum au predominat regulile, amenzile și alte constrângeri, care ne-au determinat să stăm în casă, să nu ieșim în spații aglomerate, să evităm contactele directe, acum va conta ce va face fiecare dintre noi, pentru sănătatea fiecăruia și a celor din preajmă. Regulile acestea stricte nu pot dura până la infinit, pentru că murim economic, trebuie să mai și producem ceva”, a mai punctat Emil Boc.
Responsabilitatea cade pe umărul clujenilor
Municipalitatea a efectuat dezinfecția generală în nu mai puțin de 3.171 de blocuri, în multe dintre ele asociațiile de proprietari montând aparate cu dezinfectant la intrarea în scări. De asemenea, 2.098 de tablete au fost livrate elevilor clujeni, iar 854 de persoane singure, bolnave, cu vârsta peste 65 de ani s-au bucurat de sprijinul Primăriei. Totodată, 137 de oameni fără adăpost au primit ajutor din partea administrației locale.
„Eu nu aș mai pune acum accentul pe sancțiuni. Nu am 300.000 de polițiști să-i pun în spate la fiecare cetățean, dacă oamenii nu respectă și nu sunt conștienți de ce au în preajma lor. Evident, cu cei care sar calul, trebuie să avem grijă și să-i punem la colț, așa cum am făcut și până acum. Eu insist asupra responsabilității individuale”, a precizat primarul.
Primarul propune un program masiv de investiții publice
Emil Boc crede că, în contextul pandemiei de coronavirus, acum este șansa de a reduce migrația românilor spre străinătate, „să rămână românii pe salarii bune în țară”. Edilul propune un program masiv de investiții publice, proiecte mari care ar ajuta oamenii să își găsească un loc de muncă – „să aibă oamenii bănuți în buzunare”; dar și susținerea digitalizării.
„Tot îi aud pe ăștia că spun «măi, n-a făcut Guvernul nimic». Cum Dumnezeu nu a făcut, când șomajul tehnic este plătit de stat? Nu ți-ai pierdut locul de muncă și ai primit salariu în perioada stării de urgență, este o formă importantă de protecție a cetățenilor. Acest sprijin trebuie să vină de la nivel național, în primul rând, noi pierdem din veniturile care vin la bugetul local”, a mai declarat Emil Boc.