Actualitate

Bătrânii bolnavi din Cluj-Napoca au primit zi de zi o masă caldă de la cea mai veche biserică ortodoxă din oraș

Cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca oferă, a oferit, timp de două luni de zile, mese la domiciliu pentru vârstnici. Aceasta acțiune a avut scopul de a sprijini persoanele vulnerabile în contextul răspândirii coronavirusului și a decretării stării de urgență.

Membrii parohiei ortodoxe Sfânta Treime din Cluj-Napoca Membrii parohiei ortodoxe Sfânta Treime din Cluj-Napoca

Astfel, în perioada 15 martie-15 mai, Parohia Sfânta Treime din Cluj-Napoca, considerată ca fiind cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din oraș, a oferit o masă caldă, de prânz, bătrânilor bolnavi, fără să țină cont de credința lor sau de etnie.

„Numărul total de porții oferite în intervalul celor două luni a fost de 1.800, în valoare de 27.000 lei. Multumim cu recunoștință tuturor susținătorilor și voluntarilor care s-au implicat și s-au ostenit pentru a aduce o raza de lumină în viața semenilor”, au transmis reprezentanții parohiei.


CITEȘTE ȘI: Cinci ani de “O masă caldă”. Asociaţia va avea propria bucătărie.

Biserica Ortodoxă Sfânta Treime este prima biserică ortodoxă din Cluj, edificiu construit între anii 1795-1796 în stil baroc. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010. Lăcașul se află pe strada Bisericii Ortodoxe, la numărul 12, într-o grădină foarte pitorească, între mormintele unui vechi cimitir ortodox. Edificiul mai este cunoscut ca Biserica Ortodoxă din Deal, cu referire la Dealul Hajongard, aflat la sudul cetății medievale a Clujului. În curtea bisericii, la numărul 10 se afla Oficiul Parohial Ortodox Roman Cluj-Napoca I. In aceasta casă, Protopopul Florea Mureșanu l-a sprijinit pe Victor Papilian și cenaclul său literar, punând la dispoziție casa parohială, unde locuia. La ședințele cenaclului participau personalități ale elitei culturale clujene: Lucian Blaga, Victor Papilian, Valeriu Anania, Ion Luca, și alții.

abonare newsletter