Actualitate
Fotografii inedite cu Biserica Sfântul Mihail. A doua cea mai mare biserică romano-catolică din România este în renovare
Lucrările la reabilitarea Bisericii Sfântul Mihai, un important punct turistic din centrul orașului Cluj-Napoca sunt în linie dreaptă. O serie de fotografii care arată stadiul lucrărilor au fost făcute publice.
Biserica Sfântul MihailBiserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj, un simbol al oraşului şi a două că mărime din România, este în reabilitare pe fonduri europene. Contructorul KÉSZ România a început demolarea schelelor de pe fațada vestică a bisericii.
Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI:
Biserica Sfântul Mihail va fi restaurată. Lucrările costă 12 milioane euro
Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa.
Conservarea monumentului istoric
Scopul primordial al lucrărilor este protecția și conservarea monumentului istoric, al unuia dintre cele mai mari şi mai importante edificii de cult medievale din Transilvania.
„Prima sarcină a fost consolidarea șarpantei - țiglele deteriorate au fost schimbate cu țigle reutilizate, aflate într-o stare mai bună. Până în prezent cea mai mare provocare a fost legată de pietrele fasonate din interior și exterior: curățarea suprafețelor, completarea lipsurilor și consolidarea structurală. Biserica a mai fost renovată între anii 1956 și 1964 de către Bágyuj Lajos, perioadă în care s-au folosit materiale pe bază de ciment, considerat în perioada respectivă ca fiind cel mai bun material. Acest ciment modern a degradat în mare parte pietrele de calcar. Completările vechi realizate cu mortare pe bază de ciment, rosturi pe bază de ciment și se înlocuiesc cu materiale pe bază de var. Paralel se lucrează la conservarea picturilor murale, în sanctuar și lângă soclul zidului nordic se fac săpături și cercetări arheologice.Este foarte important, că pe lângă supravegherea permanentă a specialiștilor, lucrările se desfășoară cu colaborarea arhitecților, inginerilor, arheologilor, restauratorilor, istoricilor de artă. Se documentează prin relevee și fotografiere fiecare fază de intervenție și părțile neatinse”, a transmis Contructorul KÉSZ România.
Care este stadiul lucrărilor?
Partea vestică a zidului sudic a bisericii Sf. Mihail a fost deja finalizată în august 2019. Restauratorii de piatră momentan lucrează pe partea estică a zidului sudic și în zona sanctuarului.
Din martie 2020 este vizibilă din nou fațada vestică a bisericii, cu poarta vestică decorată cu statuia Sfântului Mihail. Poarta a suferit mai multe modificări în decursul istoriei. Rosturile pe bază de ciment au fost schimbate cu materiale pe bază de var, s-au efectuat completări, și suprafața a fost integrată cromatic.
Cea mai ornamentată poartă din cele cinci ale bisericii, este poarta sudică, care adesea este comparată cu porțiile Catedralei Sfânta Elisabeta din Košice (Slovacia). În fața porții exista un portic (foaier), ale cărui pilaștri și boltă au lăsat urme vizibile la marginile și deasupra porții. În imagine îi regăsim pe Sárosi Béla și pe Szathmári Edina.
În trecut nu au existat jgheaburi și burlane pe acoperiș, astfel apa de ploaie curgea pe părțile laterale ale clădirii. În timpul restaurării au fost montate jgheaburi și burlane iar în cele mai multe cazuri partea superioară a contraforturilor a fost îndepărtată și schimbată, respectiv a fost consolidat interiorul acestora.
Tencuiala din secolul XX. a fost îndepărtată de pe pereții interiori, ceea ce oferă o ocazie excelentă de a cerceta tehnologia construcției din epocile anterioare.
Istoria din pereții bisericii
Semnele/ sculptorilor de piatră se regăsesc pe aproape toți pereții bisericii. Există mai multe explicații pentru apariția semnelor: pe de o parte pietrarii din epoca medievală au fost plătiți în funcție de numărul pietrelor pe care au sculptat, iar pe de altă parte maestrul care conducea lucrările, putea să verifice calitatea muncii individuale. Semnele îi ajută pe istoricii artei să definească diferitele perioade de construcție, clarificând astfel istoria construcției bisericii.
Szathmári Edina, istoric de artă, a colectat deja 145 de semne diferite în timpul restaurării, documentându-le prin desene și relevee.
Pictura unei draperii
După decaparea straturilor de văruială de pe peretele sudic înclinat, din apropierea altarului, s-a descoperit o pictură reprezentând o draperie. Zona mai închisă la culoare din pictură este un fragment medieval, în jurul căruia s-a pictat draperia barocă. Restauratorul de pictură murală Damián Ádám spune că este probabil, ca această pictură barocă să fi fost realizată pentru a evidenția fragmentul medieval, după recatolicizarea bisericii, din 1716. Pictura reprezintă un baldachin cu draperie, care este ținut de doi îngeri, cu măr de aur deasupra. Aceeași pictură apare pe 2 straturi de tencuială suprapuse.
Redeschiderea pentru public a bisericii renovate este planificată să aibă loc în toamna anului 2021.
CITEȘTE ȘI:
Lucrările la Biserica Sfântul Mihail, în linie dreaptă. A început demontarea schelelor de pe una dintre fațadele clădirii