Actualitate
Răzvan Cherecheș: „Închiderea piețelor interioare nu are suport științific!”
Profesorul UBB Răzvan Cherecheș a declarat că închiderea piețelor agroalimentare interioare nu este judtificată, aducând o serie de argumente.
Foto: Diana Cîmpean
Profesorul Răzvan Cherecheș, care conduce departamentul de Sănătate Publică al UBB Cluj, spune că închiderea piețelor interioare nu are suport științific.
El arată că există 3 elemente la un spațiu închis care cresc transmiterea COVID-19: volum mic de aer (ventilație proastă), număr mare de persoane, timp lung (>1h) petrecut împreună (în condițiile în care toată lumea poartă mască). Profesorul a afirmat că acestea nu sunt bifate de piețele interioare, întrucât acestea tind să aibă au volum de aer mare și ventilație naturală, numărul de persoane poate fi reglat printr-un polițist local la intrare, iar timpul petrecut este limitat în mod natural de faptul că în afară de cumpărături nu există alte activități.
Nu există analize care să arate o rată mare de răspândire a COVID19 în piețe
În legătură cu declarația prim-ministrului Ludovic Orban, care susține că „este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul”, expertul UBB răspunde că a căutat cu atenție dar nu a găsit studii care să fi demonstrat transmitere COVID-19 specifcă în piețe, iar transmiterea de pe suprafețe are probabilitate foarte redusă, în condițiile în care se poartă mască tot timpul.
În ceea ce privește o altă declarație a prim-ministrului Orban, și anume aceea că „o mare parte din cei care vând în pieţe, numai producători agricoli nu sunt”, expertul în sănătate publică arată că, implicit, o mare parte sunt producători agricoli.
În concluzie, profesorul universitar arată că decizia de a închide piețele nu este bazată pe dovezi științifice.
CITEȘTE ȘI
Ce reguli au fost propuse de CNSU? Școlile trec în online, carantină de noapte și închiderea magazinelor la ora 21.00