Actualitate

Cel mai modern internat pentru elevii deficienți de auz, construit la Cluj-Napoca. GALERIE FOTO

Cel mai modern internat pentru elevii deficienți de auz din țară a fost construit la Cluj-Napoca. Ce valoare avea investiția?


 

Consiliul Județean a finalizat construcția noului internat al Liceului pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca. Acesta este cel mai modern internat al unei școli speciale din țară.


 

Investiția a fost în valoare de peste 2,1 milioane de euro (10.135.000 lei) și este singurul internat din România de acest fel, din punct de vedere al condițiilor de acomodare și confortul oferit elevilor cu deficiențe de auz.  


„Noul internat al Liceului pentru Deficienți de Auz este unul model, așa cum ar trebui să arate orice internat școlar al anului 2020. În ce ne privește am alocat întreg sprijinul necesar pentru a avea o clădire ultramodernă, dotată și mobilată, care să ofere cele mai bune condiții copiilor găzduiți aici”, a anunțat Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj.

Banii au fost asigurați în proporție de 98% de Consiliul Județean Cluj.  Dotarea dormitoarelor cu mobilier a fost realizată printr-o alocare separată din bugetul Consiliului Județean, în valoare de 214.000 lei.


O nouă cladire era necesară pentru a putea separa cele două servicii principale oferite elevilor care studiază la Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca. Cele două servicii sunt: activitatea educativă și cazarea (plus servirea mesei).

Până în prezent, elevii din alte județe care urmau să studieze la acest liceu erau cazați în clădirea veche a școlii care avea 130 de ani, „în șase dormitoare intercalate printre sălile de clasă, fiecare spațiu dispunând de câte 25-30 de paturi etajate.”


Ce facilități are cel mai modern internat din țară?

Probleme de acest fel nu se vor mai ivi de acum încolo. Noul internat este independent de corpul școlii. Clădirea are 14 dormitoare, pe trei etaje, cu 150 de paturi neetajate.

„Fiecare asemenea dormitor dispune de cel mult patru paturi, elevii fiind cazați separat, în funcție de gen, vârstă și deficiențe asociate. De asemenea, există și câte un grup sanitar comun la fiecare două dormitoare”, se arată în comunicatul Consiliului Județean Cluj.


Subsolul clădirii este compus dintr-un adăpost de protecție civilă, centrală termică, depozite de alimente, spălătorie, uscătorie, călcătorie și grupuri sanitare pentru personal.

Sala de mese este situată la parter și are o capacitate de 128 de locuri. Tot la parter se află bucătăria și infirmeria.

În prezent, atât elevi proveniți din Cluj, cât și din alte 17 județe ale țării urmează cursuri la Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Surzii, afectați grav de lipsa comunicării în pandemie. „Unii nu vor să își dea masca jos, alții refuză să scrie ca să comunicăm”

 

Masca acoperă „urechile” celor care citesc pe buze! Surdo-muții comunică dificil din cauza măștilor

 

abonare newsletter