Actualitate

Cât de eficientă e Poliția Locală? Consilier local: „Avem o problemă cu încasarea. Amenzile sunt inutile”/Boc: „Cluj e printre cele mai sigure orașe din UE”

Adriana Cristian, consilier local USR-Plus, a criticat raportul de activitate din anul 2020 al Poliției Locale din Cluj-Napoca. De-a lungul anului, mai multe probleme legate de autoritățile locale au fost identificate.

 

 


Consilierul local USR-Plus a scos la iveală probleme legate atât de activitatea Poliției Locale, cât și de administrație, în timpul ședinței Consiliului Local din Cluj-Napoca, desfășurată pe 22 februarie. Adriana Cristian a susținut că deși poliția și-a setat niște obiective la începutul anului, acestea nu sunt măsuriabile și nici de „tip smart”, lucru pentru care a votat împotriva raportului.

 


Atât obiectivele, cât și modul în care sunt urmărite ar trebui explicate clar de la început, ca mai apoi să se poată verifica dacă acestea au fost realizate. Din spusele consilierul local USR-Plus, aceste lucruri nu au fost realizate:

„Problema majoră a acestui raport de activitate e că reprezintă o înșiruire de contravenții, dar nu rezolvă problemele de fapt. Dacă ne uităm în detaliu vom vedea cât de multe contravenții a dat poliția locală, dar problemele nu s-au rezolvat”, a explicat Adriana Cristian.


Probleme legate de gunoi și cerșetorie, lăsate fără rezolvare

Consilierul local a prezentat trei exemple de probleme mari pe care Clujul le are, iar poliția locală nu le-a rezolvat. Două dintre acestea sunt tichete de gunoi, închise, dar fără rezolvarea problemelor și numărul mare de amenzi fără încasări.

În legătură cu gunoiul de pe strada Semenicului, Adriana Cristian a mărturisit că problema a rămas nerezolvată. Proprietarii au fost amendați, trei tichete au fost închise, dar gunoiul este nemișcat de mai bine de un an.


„Astfel de probleme avem peste tot în oraș. Cetățenii ne spun asta, că închidem tichete înainte de a se soluționa problema pentru care ele au fost deschise. Practic, le închidem pe procedură, dar nu se rezolvă problema. Aici trebuie să vedem cum putem acționa mai bine împreună”, a precizat consilierul.

Totodată, poliția aplică nenumărate amenzi, dar acestea rămân neîncasate. Acest lucru face ca sancțiunile să devină „inutile”. Pentru cerșetorie au fost aplicate amenzi în valoare de 285.000 lei, din care doar 1.000 lei au fost încasați.


„O altă problemă foarte mare este cea a încasării. Dacă ne uităm la câte contravenții s-au dat și în ce sumă și cât de puțin s-au încasat din acestea o să vedem două lucruri: avem o problemă în a încasa și avem o problemă în a da amenzi. Unele dintre ele sunt câștigate ulterior în instanță, fiindcă nu s-a respectat procedura. O mare problemă e că ne putem da seama că aceste amenzi nu au niciun sens. Dacă ne uităm la cerșetătorie și la câte amenzi s-au dat, valoarea lor de 285.000 lei și s-au încasat 1.000 lei. Clar, această acțiune de a da amenzi este inutilă. Ceea ce reproșez cel mai tare acestui raport de activitate este că nu arată niciuna din problemele Clujului și care sunt soluțiile cu care vine poliția locală, altele decât contravenții”, a explicat Adriana Cristian.

Clădirile ilegale, o problemă mare a Clujului

Pe lângă situației gunoiului și cea a cerșetoriei, în topul problemelor din Cluj se regăsește și cea a clădirilor ilegale. În cursul anului trecut, 700 de amenzi au fost aplicate la secțiunea urbanism, dar nu este specificat scopul exact.

„O mare problemă pe care o identific este la control și disciplină în urbanism. Din raportul de activitate nu se vede câte clădiri fără autorizație de construcție sunt. Câte clădiri de acest fel sunt în momentul de față în Cluj-Napoca. Știm că s-au dat 700 de contravenții, dar nu știm specific care este scopul pentru fiecare dintre ele și nu știm câte construcții fără autorizație există în acest moment”, a declarat consilierul local.

Primarul municipiului, Emil Boc, a contestat sesizările consilierului local. El a explicat care sunt procedurile legale, lucru care poate să întârzie uneori soluționarea problemei.

„Lucrurile sunt complicate la lucrările din construcții. Sunt diverse stadii de lucru. Chiar și la un panou publicitar unde se poate dispune dezafectarea lui. Și acolo depinde dacă este pe domeniu public. Dacă e pe domeniu public poți să îl ridici după ce s-a sfârșit perioada, pe teren privat nu poți să intervi. Trebuie să mergi din nou în instanță prin proceduri și să obții o sentință definitivă în acest sens.

Să nu mai vorbim și de alte lucrări mai complexe unde trebuie să verificăm dacă poate intra în legalitate și atunci există un termen, uneori până la 180 de zile în care polițiștii cu departamentul de urbanism verifică dacă se poate intra în legalitate, după plătirea amenzii. De aceea nu se finalizează procesul verbal în anul în care s-a aplicat amenda. Alteori se contestă procesul verbal și din nou se duce în două nivele de instanță”, a explicat Cluj-Napoca.

Totodată, primarul a susținut că probabil „lipsa de exeperiență administrativă” nu i-a permis consilierului să înțeleagă ce înseamnă procesul de la aplicarea unei sancțiuni până la etapa finală. „Etapele procedurale de la amendă, posibilitatea de contestare, acționarea în instanță, execuție silită. Acestea sunt procedurile legale pe care mi le-aș dori și eu să meargă mai repede, dar aceasta este legea. Din aceste motive există un decalaj de la aplicarea sancțiunii până la încasarea acesteia. Nu este ca în privat când este o înțelege între firme”, a adăugat Boc.

Cluj-Napoca, oraș de referință în materia siguranței și a calității vieții

Emil Boc a continuat să susțină munca Poliției Locale spunând că municipiul Cluj-Napoca este un oraș de referință în România și Uniunea Europeană, iar fără munca unor autorități locale orașul ar fi asaltat de cerșetori.

„Rezultatul poliției se vede în gradul de siguranță al orașului. Nu zic că e raiul pe pământ, dar Clujul este un oraș de referință în România și UE în materia siguranței și a calității vieții. Clujul este într-un loc onorat, alături de mari metropole deținute din UE datorită muncii pe care poliția cu alte autorități ale statului o fac. Faptul că trebuie măsuri complementare pentru un domeniu, sunt cu totul de acord, dar legea nu trebuie contestată în aplicarea ei. De aceea vă rog să verificați toate analizele în privința gradului de siguranță. Clujul este un oraș sigur din acest punct de vedere. Nu zic că nu este loc de mai bine, dar dacă nu ar exista acest corp bun al poliției locale vă asigur că orașul ar fi sub asaltul cerșetărilor și al altor categorii sociale, din nefericire”, a menționat Emil Boc.

abonare newsletter